USA vill ge Saddam amnesti

NYHETER

USA uppmanade på söndagen den irakiske ledaren Saddam Hussein att avgå och lämna Irak. Om han lämnar ifrån sig makten och går i exil kan han slippa straff för krigsbrott. Det priset är värt att betala för att slippa krig, menade de amerikanska ledarna.

Vid intervjuer i amerikansk tv sade både utrikesminister Colin Powell och försvarsminister Donald Rumsfeld att de stöder en plan att ge Saddam Hussein amnesti i utbyte mot att han går i exil. Samtidigt hävdade de amerikanske företrädarna att Irak inte varit tillräckligt samarbetsvilligt vid vapeninspektionerna. De underströk emellertid att president George W Bush ännu inte har bestämt sig för ett anfall mot Bagdad.

- För att undvika krig vill jag personligen rekommendera att vissa eftergifter görs för att ge den irakiska ledningen och dess familjer en säker tillflyktsort i något annat land, sade Donald Rumsfeld i tv-kanalen ABC:s program This Week.

- Jag anser att det är ett rimligt pris för att slippa krig, sade han.

Ljusnande läge

Colin Powell, som intervjuades i CBS:s program Face the Nation, sade att Washington skulle föredra att Saddam Hussein och den irakiska ledningen går i exil.

- Världssamfundet skulle stå inför en helt ny situation och vi skulle kunna undvika krig, sade Powell, som senare på söndagen planerade att resa till New York för att träffa utrikesministrar från de övriga medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

Om den irakiske ledaren, hans söner och hans regering gav sig av, sade Powell senare till CNN, skulle läget ljusna betänkligt. Då skulle han allvarligt överväga att utfärda amnesti, sade han.

Psykologisk krigföring

Vid intervjuerna svarade Rumsfeld och Powell på frågor som rörde de arabiska initiativ som uppges ha tagits för att få Saddam Hussein att lämna ifrån sig makten frivilligt.

I torsdags rapporterade tidskriften Time att Iraks grannländer arbetar med en plan som ska ge de irakiska ledarna amnesti i utbyte mot att de avgår.

En av Saddam Husseins talesmän avvisade emellertid uppgifterna och beskrev dem som ”psykologisk krigföring”, skriver Reuters.

TT