Bortförda flickan hemma igen

24-åriga mamman förd till amerikanskt fängelse

NYHETER

STOCKHOLM (TT)

Den femåriga flicka som fördes bort av sin mamma från ett dagis i Västerås har kommit hem igen.

Men ännu är det oklart när den 24-åriga mamman kommer till Sverige.

Flickan mår bra och har återförenats med sin pappa, skriver VLT:s nätupplaga och hänvisar till de sociala myndigheterna i Västerås.

När femåringens mamma greps på John F Kennedy-flygplatsen i torsdags kväll blev flickan omhändertagen av Johan Montelius, konsul vid det svenska generalkonsulatet i New York.

Hennes mamma hölls till en början i förvar på flygplatsen i New York, men de amerikanska immigrationsmyndigheterna kunde inte hålla henne där hur länge som helst.

Enligt Johan Montelius, fördes hon till ett häkte eller fängelse i delstaten Virginia.

Dödläge råder

Svenska Interpol arbetar tillsammans med Interpol i USA för att komma fram till en lösning, men dödläget för kvinnan råder fortfarande.

- Vi har inte fått några klara besked utan ärendet fortskrider, säger Stefan Svensson, vakthavande befäl vid rikskriminalpolisen, till TT.

Under lördagen häktades kvinnan i sin frånvaro av Västmanlands tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grov egenmäktighet med barn. I och med att hon är häktad kan hon begäras utlämnad.

Men det är inte klart om de amerikanska myndigheterna kommer att behandla fallet som ett utlämningsärende eller om kvinnan kommer att avvisas, något som är möjligt eftersom hon saknade giltigt pass när hon greps.

Blir det ett utlämningsförfarande kan det dra ut på tiden.

- Inget lär hända före tisdag. Måndag är en helgdag här. Men blir hon kvar lite längre får ambassaden åka och besöka henne, sade Johan Montelius till TT på lördagskvällen.

TT har sökt Montelius under söndagen, men inte lyckats nå honom.

Dödade nyfödd son

Kvinnan dödade sin nyfödde son för tre år sedan och dömdes till rättspsykiatrisk vård. Hon var på en obevakad permission när hon hämtade sitt barn i onsdags och försvann.

En förklaring till att hon flydde med sin dotter kan vara att de sociala myndigheterna i Västerås efter en utredning ansökt hos länsrätten om ett omhändertagande av flickan.

Fredrik Gunér/TT