Ny Palmemördare pekas ut

NYHETER

En grupp sydafrikaner och en svensk affärsman pekar ut en tidigare okänd man som Olof Palmes mördare.

Mordet ska ha begåtts av en sydafrikansk säkerhetsagent, skriver Dagens Nyheters nätupplaga.

Foto: Mats Strand
Sten Andersson har försett Palmegruppen med de nya uppgifterna.

Den svenske affärsmannen Kent Ajland har satsat 1,7 miljoner kronor på att ge en grupp sydafrikaner i uppdrag att ta fram nya uppgifter kring mordet på Olof Palme.

En sydafrikansk säkerhetsagent pekas ut som mördaren efter tre-fyra års dokumentation. Uppgifterna, som vidarebefordrats till Palmegruppen via förre utrikesministern Sten Andersson, betraktas som högst intressanta.

– Om informationen är riktig, innebär det nära nog en uppklarning av mordet. Men det kan bara polisen avgöra, säger Sten Andersson till DN.

Agenten befann sig i Stockholm

Uppgifterna från Sydafrika kommer från personer med kopplingar till den gamla militära säkerhets- och underrättelseapparaten. Minst en av dem hade en hög position under apartheidtiden. Uppgiftslämnarna har bland annat undersökt gamla militärarkiv.

Enligt gruppens dokumentation finns det bevis för att den utpekade säkerhetsagenten befann sig i Stockholm när mordet begicks den 28 februari 1986.

Mannen är okänd av Palmegruppen

Mannen har inte förekommit i tidigare Sydafrikaspår som utretts av Palmgruppen, vilket gör uppgifterna extra intressanta.

Motivet till mordet skulle vara Olof Palmes hårda kritik av apartheidregimen och hans starka stöd till de svartas politiska organisation ANC.

Kent Ajland har tidigare samarbetat med Palmegruppen och har bland annat träffat Stig Edqvist, som leder gruppens arbete i Johannesburg.

"Det ser oerhört frapperande ut"

Svenska utredare ska nu titta närmare på de nya uppgifterna.

– Det ser oerhört frapperande ut, pulsen kanske ökar till 95, men samtidigt finns det risk för vad vi kallar för underrättelsesvindleri – alltså att man försöker sälja falska uppgifter, säger Lars Nylén, chef för rikskriminalen och ytterst ansvarig för Palmeutredningen.

Belöningen inte motivet

En belöning på 50 miljoner kronor har utfärdats för den som löser Palmemordet.

Men den svenske affärsmannen säger sig inte vara ute efter pengarna.

– Jag är ansvarig för projektet. Det är definitivt inte för att få belöningen – jag vill att det här ska lösas, säger han till Dagens Nyheter.

Sydafrikaspåret har länge varit aktuellt i utredningen kring Palmemordet.

– Det poppar upp då och då. Uppenbarligen fanns ett motiv. Många var sura på Sverige i Sydafrika, säger Lars Nylén till TT.

Ulrika Nordin