"Det kom eldklot"

Branden slukar kvarter efter kvarter i Canberra

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
ingenting är kvar Robert Decastella, känd idrottshjälte och gammal maratonlöpare i Australien, tittar på ruinerna av sitt hem i Canberraförorten Chapman. Eldstormen rasade genom förorten och slukade allt i sin väg. Foto : GETTY IMAGES
NYHETER

Eldstormen drar in över Australiens huvudstad Canberra. Kvarter efter kvarter ödeläggs i infernot.

I går hade fyra personer omkommit, många hundra skadats och 400 hus förstörts.

Elden är utom all kontroll. En hel huvudstad är hotad.

I går tvingades 2 500 människor fly för livet sedan elden angripit staden från tre håll samtidigt.

I Australien är befolkningen van vid stora bränder under sommaren. Och det brukar vara värst just runt årsskiftet.

Extremt torrt

Men helgens eldstorm överraskade invånarna. Den har sin grund i en extrem torka kombinerad med hög värme och stark vind.

- Det kom eldklot framför själva elden. Kloten landade på marken och tände eld på träden och gräset, sade John Flannery som bor i den värst eldhärjade stadsdelen, Duffy.

Tony Walter berättar.

- Vi hann få ut några få saker och vår hund. På två minuter var huset borta. Det bara exploderade.

Det är i stadsdelen Duffy de fyra dödsoffren krävts - en 61-årig man, två kvinnor, 83 och 37 år gamla, och en ännu oidentifierad person.

Brandkåren kämpar

De 450 brandmän som desperat försöker bekämpa elden och rädda staden har alla odds emot sig.

De talar om den värsta branden på 100 år. Många har själva tvingats fly lågorna och hettan. Fyra brandbilar och en hel brandstation har förstörts av elden.

En fotograf från Reuters berättar om utbrända hus och bilar. Om tak som rasat in och kraftledningar som fallit ner. Gatorna var folktomma men fulla av fåglar, kängurur och hundar - både levande och döda.

Omkring 250 skadade vårdas nu med bränn- och rökskador på sjukhus. Många av dem hade själva försökt kämpa mot elden. De hämtade hinkar med vatten från swimmingpooler.

Röken från brandinfernot var så tät att brandbekämparnas helikoptrar inte kunde lyfta.

I går inriktade brandpersonalen sitt arbete på att göra brandgator runt staden.

Chockad minister

- Jag har besökt många platser som härjats av skogsbränder, men det här är den klart värsta. Jag har aldrig sett någonting i den här skalan, sa premiärminister John Howard efter att ha inspekterat förödelsen.

I Canberra bor omkring 320 000 människor. Bland dem ett hundratal svenskar, som ännu är utom fara.

Elen är borta

Flera av de ambassadanställda var, enligt TT, i går kväll lokal tid utan el. 20 procent av Canberra saknar el. I går kväll sjönk temperaturen till 17 grader, samtidigt som vinden vände till sydöst. Den nya vindriktningen ger australiensarna ett litet hopp om att staden kan räddas. Sydostvinden kommer från havet och är därför fuktig.

Petter Ovander