Han far som en Blix för att rädda freden

Det här är sista chansen för Irak

NYHETER

Hans Blix ger intryck av att vara en snäll farbror.

Men innebörden av Blix ord i Bagdad i går var hotfull.

Sista chansen för Irak att lägga alla kort på bordet kryper allt närmare.

Nästa vecka kan det vara för sent.

Foto: AP
ännu en blixvisit Ena dagen New York, nästa Bagdad, nästa London, nästa Moskva... Chefen för FN:s vapeninspektion Hans Blix har färdats många mil i fredens namn de senaste månaderna. Men i går i Bagdad var han hotfull. Sista chansen för Irak att lägga alla kort på bordet kryper allt närmare.

Känslan av att Saddam döljer något ökar nu efter att vapeninspektionerna under lång tid gått som på räls. Först var det fyndet i torsdags av stridsspetsarna avsedda för kemiska vapen. Därefter dokument om Iraks kärnvapenprogram funna hemma hos en forskare. Och i går fyra nya stridsspetsar.

Inget av fynden kan i sig utlösa ett krig men de får en att undra över Iraks uppriktighet.

Tidigare har - enligt vapeninspektörerna - alla platser som inspekterats varit i stort sett kliniskt rena från dokument som handlar om massförstörelsevapen. Plötsligt dyker 3 000 sidor upp hemma hos en forskare.

Ökad misstänksamhet

Med tanke på Saddams historia av katt- och råttalek med FN:s vapeninspektörer växer misstänksamheten.

Inte många lär höja på ögonbrynen om det visar sig att Irak gömt undan vapen eller dokumentation kring försöken att skaffa kärnvapen - även om bevisen fram till nu varit icke-existerande.

Blix besöker Bagdad för att inskärpa i Saddam - även om de inte träffades - att om han har massförstörelsevapen men inte berättar det nu så är det kört. Chefen för vapeninspektörerna tycker inte att Irak samarbetar tillräckligt.

Bort med överrockar

Framför allt vill han ha ett slut på närvaron av irakiska "överrockar" när landets vetenskapsmän förhörs. Kanske utnyttjar vapeninspektörerna till slut möjligheten att förhöra irakiska vetenskapsmän i tredje land.

27 januari - när Blix lämnar sin första skriftliga rapport - är ingen deadline men ändå ett avgörande datum. Baserat på vad inspektörerna hittat så långt och vilka frågor som Irak ännu inte gett tillfredsställande svar på kommer USA att bestämma sig för nästa steg. Antingen ökar krigsrisken eller så fortsätter det som nu ett tag till.

Är det så att USA har några rejäla bevis i rockärmen kan vi räkna med att det är nu Hans Blix i så fall får dem. Några avgörande fynd denna vecka kan snabbt bryta det krigsmotstånd som just nu finns i FN:s säkerhetsråd.

Personligen tror jag att Saddam väntar till absolut sista ögonblicket innan han gör eventuella erkännanden för att undvika ett anfall.

För även om Blix besök i en mening är sista chansen så finns det fortfarande manöverutrymme för Iraks diktator. Det visar inte minst USA:s erbjudande i går att låta Saddam få en fristad i något annat land om han frivilligt lämnar Irak.

Wolfgang Hansson