Svensktalibanen kan ha besökt stormad moské

150 brittiska poliser i gryningsräd

NYHETER

Brittisk anti-terroristpolis slog i natt till mot en kontroversiell moské i norra London.

Sju personer greps – och utredningen har kopplingar till fyndet av det dödliga giftet ricin.

Moskén tros ha besökts av den svensk som sitter gripen på Kuba, av skobombaren Richard Reed och den misstänkte 20:e kaparen Zacarias Moussaoui.

Vid tvåtiden i natt slog 150 poliser till mot moskén i Finsbury Park i norra London. Ett kilometerstort område spärrades av, polisen reste stegar och togs sig in genom fönster, området badade i ljuset från två polishelikoptrars strålkastare och samtidigt stormades ett par av grannhusen.

Moskén har tidigare figurerat flitigt i brittiska medier och har beskrivits som en mötesplats och rekryteringsställe för al-Qaida och andra extrema grupper.

Besökte moskén

Imamen är den egyptiskfödde Abu Hamza al-Masri, som brittiska myndigheter försökt att stoppa. Richard Reed – som greps med en bomb i sin sko ombord på ett flygplan från Paris till USA – uppges ha varit där. Likaså Zacarias Moussaoui – som i juni ställs inför rätta misstänkt som medkonspiratör till attackerna den 11 september.

I Sverige har moskén också uppmärksammats, eftersom den svenske man som i dag sitter fängslad på Kuba tros ha vistats där. De flesta som tar sig dit gör det just för att lyssna till den färgstarke Abu Hamza, som enligt nyhetsmagasinet Time förlorade båda händerna under strider i Afghanistan i början av 90-talet. Han har, enligt Washington Post, varit efterlyst i både Jemen och Jordanien, men tillbakavisar att han skulle ha kopplingar till terrorism.

Frotsätter predika

Trots hot från både myndigheter och den egna rörelsen har Abu Hamza valt att inte sluta predika. Han sa nyligen att man i så fall måste spärra in honom och tillade:

– För mig är det ingen skillnad mellan att sitta i fängelse eller att vara hemma. De har fryst mina tillgångar och tagit mitt pass.

Polisen vill inte säga om Abu Hamza är en av de sju gripna, men brittiska BBC rapporterar att så inte är fallet. Talesmän för Scotland Yard understyrker att ”operationen inte riktades mot moskén eller mot de många som regelbundet går dit för att be.” Och säger att man inte gick in i de delar där man håller bön.

Tillslaget skedde under mandat från de anti-terrorlagar som antogs 2000 och inrikesminister David Blunkett uttalade i morse sitt fulla stöd för aktionen. Talesmän för Scotland Yard säger att det planerats under lång tid, leddes av underrätelsetjänsten och var en del av undersökningen efter fyndet av det dödliga giftet ricin.

Giftfynd i lägenhet

Efter att anti-terroristpolis hittade rester av giftet i en lägenhet i norra London har ett stort antal människor gripits. Men polisen har varken i dag eller tidigare lyckats spåra giftet.

TT rapporterar att polis på måndagsmorgonen uppgav att en av de nordafrikaner som greps i en lägenhet där en polis knivskars till döds – under en räd i jakt på terrorister – har åtalats för terrorverksamhet. Den 29-årige mannen anklagas för att ha haft föremål och handlingar i sin ägo som skulle användas för terroristisk verksamhet.

I fredags ställdes en annan afrikansk man inför rätta, misstänkt för mordet och för mordförsök på fyra andra poliser. Storbritannien har gripit omkring 200 terrormisstänkta sedan 11 septemberattackerna i USA. De flesta har varit nordafrikaner och många av dem algerier.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM