– Det kan vara riktigt

Topp-politiker deltog i hemliga jakten med affärsman

NYHETER

Två socialdemokratiska toppolitiker har deltagit i den hemliga jakten på Olof Palmes mördare.

Förre utrikesministern Sten Andersson och Jan Nygren, tidigare vice statsminister.

– Om informationen är riktig innebär det nära nog en uppklaring av mordet, säger Andersson.

Det var Andersson och Nygren som förde affärsmannen Kent Ajlands uppgifter om Palmemordet vidare till polisen.

Andersson kontaktades redan för två år sedan av Ajland och rikskriminalens förre chef Tommy Lindström.

God hjälp

Den förre utrikesministerns gedigna kunnande om den internationella delen av utredningen kring Palmemordet och hans stora kontaktnät ansågs vara den informella spaningsgruppen till god hjälp i analysen av den utpekade mördarens motiv.

– Det var en tvärvetenskaplig grupp på både polisiär och politisk sida. Sten vet mycket om Palme själv och de hotbilder som var aktuella då, säger Ajland till Aftonbladet.

Hög position

Andersson och Jan Nygren, som numera arbetar åt Saab, träffade Ajland och Lindström i bilbolagets lokaler i World Trade Center i centrala Stockholm i mitten av januari 2001.

Med vid mötet var även de två sydafrikanerna i Ajlands grupp, varav åtminstone en ska ha haft en hög position under apartheidregimen.

Sten Andersson hade redan tidigare fått information om uppgifterna och var nyfiken på att få veta mer. Han ska ha ställt många frågor till sydafrikanerna.

– Om informationen är riktig innebär det nära nog en uppklaring av mordet. Men det kan bara polisen avgöra, säger Sten Andersson till Dagens Nyheter.

– Det är alltid svårt att avgöra om det är ett falsarium eller inte. Det fanns väldigt mycket, tycker jag själv, som pekade på att det kunde vara riktigt.

Bekräftar

Andersson tror dessutom att den sydafrikanska säkerhetstjänsten skulle ha haft tillräckliga skäl för att organisera ett mord på Palme, regimens kanske starkaste internationella kritiker.

Jan Nygren vill inte kommentera mötet med Ajland men bekräftar för Dagens Nyheter att han lämnat uppgifterna vidare till polisen.

Rikskriminalens chef Lars Nylén säger till Aftonbladet att han personligen tagit emot informationen från de socialdemokratiska toppolitikerna.

Läs också:

Oisín Cantwell, Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM