Affärsman har betalt miljoner i den nya mordjakten

NYHETER

Affärsmannen Kent Ajland, 53, står i centrum för det nya Palmespåret. Han har bedrivit affärsverksamhet i arabvärlden och södra Afrika och har ett stort internationellt kontaktnät.

- Jag har spenderat två miljoner på det här, säger Kent Ajland till Aftonbladet.

nt Ajland är uppvuxen och bosatt i Täby norr om Stockholm. Sedan 1970-talet har han bedrivit affärer. Han ägde två stereobutiker och ett företag för medicinskt-tekniskt underhåll.

På 1980-talet var han omskriven i affärspressen som vd i företaget Medicon. Bland annat skötte företaget underhållet av militärsjukhus och vanliga sjukhus i arabvärlden.

- Vi räknar med en omsättning på runt 100 miljoner kronor årligen och det finns en chans till det mångdubbla, sa han till Dagens Industri 1985.

Konkurs

Men drömmarna om storafffärer sprack. I början av 1990-talet gick Medicon i konkurs.

Han började i stället göra affärer i södra Afrika, främst på Madagaskar.

För tre år sedan fick han ett tips om Palmemordet av en sydafrikansk kontakt. Sedan tidigare var han bekant med Tommy Lindström som han tog kontakt med. Tillsammans träffade de Sten Andersson.

- Jag har inte varit engagerad i Palmemordet tidigare även om jag funderat mycket på vad som hände den där natten på Sveavägen, säger han.

Polisen är rädd för att avslöjandet om den hemliga spaningsgruppen med två före detta s-ministrar inblandade ska bli en ny Ebbe Carlsson-affär.

Kent Ajland vill inte bli beskriven som en privatspanare.

- Det här har ingenting med privatspaning att göra överhuvudtaget. Jag tyckte att jag hittade rätt och har givit den information som jag har till polisen. Det är deras sak att sköta utredningen.

Han säger att han inte är intresserad av belöningen på 50 miljoner kronor.

- Jag kände inte ens till belöningen när jag engagerade mig i det här. Det var Tommy som nämnde belöningen. Däremot är jag intresserad av att få tillbaka de pengar jag lagt ut.

Hittills har han enligt egen utsago spenderat cirka två miljoner kronor på spaningarna efter Palmes mördare.

- Det skulle kunna vara värt mycket mer. Men jag är inte beredd att stoppa in fler resurser innan jag hör vad polisen kommer fram till.

Kent Ajland är till skillnad från andra som engagerat sig i det olösta statsministermordet inte socialdemokrat.

"Gillade Palme"

- Nej, tvärtom. Däremot gillade jag Palme personligen. Jag träffade honom flera gånger i början av 1980-talet. Han var en duktig dörröppnare för svensk exportindustri.

Kent Ajland beskriver sig själv som egenföretagare. Enligt skattemyndigheterna har han inga inkomster i Sverige. Taxeringsårret 2002 deklarerade han för en inkomst på 0 kronor. Året innan tjänade han 700 kronor.

Läs också:

Jens Kärrman