"Mördaren- en agent"

Sydafrikan pekas ut av ny utredning

1 av 2 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Statsminister Olof Palme.
NYHETER

En sydafrikansk agent pekas ut som Olof Palmes mördare.

En fristående arbetsgrupp, som leds av en svensk affärsman, har tagit fram uppgifterna och vidarebefodrat dessa till polisen.

- Man är ju luttrad av nya uppgifter i Palmeutredningen, men den här gången gick pulsen upp, säger Lars Nyhlén, chef för rikskriminalen.

Den utpekade sydafrikanske agenten har inte förekommit tidigare i utredningen.

Enligt den skriftliga dokumentation som en grupp sydafrikaner tagit fram i samarbete med den svenske affärsmannen Kent Ajland befann sig agenten i Stockholm mordnatten, den 28 februari 1986, avslöjar Dagens Nyheter i dag.

Fick tipset år 2000

Kent Ajland fick år 2000 ett tips om mordet från kontakter Sydafrika som han lärt känna under affärsresor i regionen.

- Jag försökte kolla om det fanns någon relevans i det. Sen pratade jag med Tommy Lindström och vi satte samman en liten grupp och gick i genom det hela, försökte få fram fakta, säger Kent Ajland till Aftonbladet.

I gruppen ingick förutom Ajland och rikskriminalens förre chef Tommy Lindström även de förra s-ministrarna Sten Andersson och Jan Nygren samt en grupp sydafrikaner.

De sydafrikanska uppgiftslämnarna har alla kopplingar till den gamla militära säkerhets- och underrättelseapparaten. Åtminstone en av dem hade en hög post under apartheidtiden.

- Jag har ett 20-tal kompisar i Sydafrika och alla har en bakgrund inom underrättelsetjänsten. Men alla är inte inblandade i det här, säger Kenth Ajland.

Sydafrikanerna har under stort personligt risktagande undersökt de gamla militärarkiven.

Den utpekade gärningsmannen lever nu i ett annat land. Han förekom inte i det så kallade Sydafrikaspåret som polisen utredde hösten 1996. Motivet till mordet skulle vara Olof Palmes starka stöd till ANC under apartheidtiden.

Lindström är hoppfull

Tommy Lindström undersökte även det förra Sydafrikaspåret.

Han är mer hoppfull den här gången. Det han finner mest intressant är att det denna gång är den militära underrättelsetjänsten som avses, inte polisen i Sydafrika som misstänktes förra gången.

- Uppgifterna talar för att mördaren inte ser sig själv som mördare utan som en soldat som bara lyder order, säger Tommy Lindström.

- Hur som helst måste man tillbaka till Sveavägen och hitta ett vapen.

Gruppen har förhörts

Såväl sydafrikanerna som Kent Ajland, Sten Andersson och Jan Nygren har förhörts av Palmegruppen om uppgifterna. Några i gruppen har varit på fler förhör senare.

Palmegruppens chef kommissarie Stig Edqvist har även varit nere i Sydafrika för att träffa Kent Ajlands kontaktpersoner.

- Jag träffade en sydafrikan och en svensk affärsman en kväll i Johannesburg, säger han till DN.

Alla inblandade i de hemliga spaningarna är mycket noga med att det är polisens sak att värdera och utreda de nya uppgiftterna.

"Pulsen gick upp"

Polisen är försiktig i sina kommentarer.

- Man är ju luttrad av nya uppgifter i Palmeutredningen, men den här gången gick pulsen upp. Men man ska också komma i håg att många i Sydafrika vill tjäna pengar, säger rikskriminalens chef Lars Nyhlén till Aftonbladet.

- Det finns i Sydafrika ett motivöverskott. Många har synpunkter på vem mördaren är, men från hypoteser av det här slaget till Sveavägen är det en lång färd.

Huvudspåren

Några fantasispår

Läs också:

Oisìn Cantwell