Irak uppfyller inte alla FN-krav

Hans Blix: Väsentliga frågor kvar om mjältbrand, nervgas och scudrobotar

Foto: AP
Irak lovade på måndagen bättre samarbete med FN:s vapeninspektörer. Deras chef Hans Blix fick dock få konkreta svar på alla kvarstående frågor om Saddam Husseins eventuella massförstörelsevapen. Till vänster om Blix IAEA-chefen Mohamed al-Baradei.
NYHETER

FN:s vapeninspektörer är nöjda efter två dagarnas samtal med Irak – samarbetet ska stärkas.

Unmovic-chefen Hans Blix tvingas dock konstatera att flera frågor om Iraks tidigare vapenprogram är obesvarade.

Och i kväll upprepade utrikesminister Colin Powell hoten om krig – samtidigt beslutade Storbritannien att skicka ytterligare 26 000 soldater till regionen.

I söndags anlände Hans Blix och Mohamed al-Baradei, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, till Bagdad för två dagars samtal. Vid en presskonferens tillsammans med Saddam Husseins säkerhetsrådgivare Amir al-Saadi berättade de på måndagen att Irak nu lovat att uppfylla många av de krav som ställts. Men inte alla.

Hans Blix säger att flera väsentliga frågor kvarstår. Det handlar om frågor rörande Iraks tidigare vapenprogram för mjältbrand, nervgasen VX och scudrobotar. Inspektörerna kräver att få veta vad Irak har gjort av vapnen.

Nya hot från otaligt USA

Det börjar bli bråttom. Samtidigt som FN-representanterna i söndags reste till Irak kom nya hot från ett allt mer otåligt USA.

– Vi kan inte hålla på så här för evigt, sa utrikesminister Colin Powell.

I kväll sa Powell till FN:s säkerhetsråd att världen inte får backa undan från uppdraget att avväpna Irak.

– Vi får inte chockas till kraftlöshet av rädsla för de svåra beslut vi har framför oss, sa han, enligt AP.

– Förhoppningsvis blir det en fredlig lösning. Men om Irak inte samarbetar fullt ut får vi inte vika undan från de förpliktelser vi åtagit oss.

Samtidigt meddelade Storbritanniens försvarsminister Geoff Hoon, enligt CNN, att ytterligare 26 000 soldater ska skickas till regionen. Den brittiska närvaron i regionen är nu den största marina insatsen på 20 år, men Geoff Hoon betonar att detta inte betyder att ett krig är oundvikligt.

”Behöver mer tid”

Beskedet från FN-inspektörerna kom på måndagen från Mohamed al-Baradei:

– Vi kommer att säga att vi fortfarande behöver mer tid, sa han vid presskonferensen.

FN-inspektörerna ser dock de senaste dagarnas samtal som en framgång. Ett nytt tiopunktsprogram presenterades (de viktigaste finns här intill). Irak lovar nu bland annat att uppmuntra vapenforskare att låta sig intervjuas av inspektörerna och att detta inte ska ske under irakisk övervakning.

Nästa måndag ska Hans Blix lämna sin nästa rapport till FN. Han ville i dag inte säga om den kommer att ha ett positivt eller negativt innehåll, men tillade att ”det har funnits en punkter som tidigare varit negativa, men som nu har svängt.”

Al-Saadi, som leder den irakiska delegationen, var också nöjd. Han kallade samtalen för ”mycket konstruktiva och positiva.”

Fakta / Dagens avtal

Följande är huvudpunkterna i den överenskommelse som FN och IAEA utverkade under Blix besök i Bagdad:

Mattias Lundell