”Han trodde att mordet var löst”

Aftonbladets Peter Kadhammar om mötet med Ajland – för två år sedan

NYHETER

För drygt två år sedan ringde Dan Israel på Norstedts förlag och bad mig komma. Det var en person jag måste träffa.

Det var Kent Ajland, den senaste i en lång rad av privatspanare som tror sig ha lösningen på Palmemordet.

Foto: MAGNUS SANDBERG
VILLE HA HJÄLP ATT SKRIVA EN BOK Kent Ajland, 53, började privatspana efter en grillfest i Sydafrika i slutet på 90-talet. Uppgifterna han fick av före detta säkerhetspoliser övertygade honom om att mordet snart skulle vara löst. Då ville han ha hjälp av Aftonbladets Peter Kadhammar att skriva en bok. - Nu gäller det att få en mördare på plats på Sveavägen,säger han.

Han pratade fort och lite luddigt. Han ville ha hjälp med att skriva en bok om vem som mördade Olof Palme. Det var en sydafrikan, sa han. En man med förflutet inom apartheidregimens säkerhetspolis, eller om det var den militära underrättelsetjänsten.

Några bevis hade han inte. Men indicier. Sa han.

Ajland hade namnet på mördaren, en sydafrikan som flyttat till Australien. Ajland hade adressen till honom. Det fattades blott några pusselbitar, sedan skulle mördaren vara fast. Det handlade om månader.

Ajland hade ett förflutet som affärsman i Dubai och Saudiarabien. Han sålde teknisk utrustning till sjukhus. På 90-talet startade han affärer med Sydafrika.

Började på grillparty

Hans Palmespaningar började på ett privat grillparty i Sydafrika 1998 eller 1999. Med på festen var tre vita före detta säkerhetspoliser. Ajland frågade om de visste något om Palmemordet.

De antydde att de visste mer än vad som stod i tidningarna. Betydligt mer. Apartheidregimen hade mörka hemligheter.

Sedan dess var Kent Ajland besluten att finna mördaren. Han hade kopior på papper som han sa kom från den militära underrättelsetjänstens arkiv. Han hade lagt ner stora summor, uppemot två miljoner kronor, på att köpa information. I papperen fanns antydningar om en "operation" i Europa, men inget om Palmemordet.

Ajland lät sig inte nedslås. Frånvaron av bevis sa inget eftersom ingen sätter något så oerhört som mordet på Sveriges statsminister på papper.

Tre olika mördare

Jag tackade nej till att skriva boken, men sa att jag gärna skulle göra det när mördaren var gripen och dömd i domstol. Dan Israel backade också.

- Under en period hade jag tre personer som visste vem Palmes mördare var. Det var tre olika mördare, säger han.

I går hade Dagens Nyheter denna sensation på förstasidan:

"Ny Palmemördare utpekad".

Till min förvåning såg jag att Kent Ajland, 53, enligt DN "under flera år fungerat som Palmegruppens informatör".

Jag ringde honom. Han berättade att den misstänkte mördaren i Australien inte längre är aktuell. Sydafrikaspåret har tagit en ny vändning.

- I Kanada har vi en intressant kille. Han flyttade dit från Sydafrika för ett och ett halvt år sedan.

Är det mördaren du pratar om?

- Personen i Kanada kan ha varit behjälplig i ett upplägg "

"De kan ha koppling"

Vad skedde med mördaren i Australien?

- Det finns ett helt gäng med säkerhetskillar i Australien. De är inte intressanta längre. Men de kan ha koppling till detta, som jag inte känner till. De här killarna jobbar ihop. De finns utspridda över hela världen.

Jag frågade exakt vad Ajland och hans kompanjon Tommy Lindström, tidigare chef för Rikskriminalen, arbetar med nu.

- Vi försöker få fram korsinformation för att visa att bitarna är äkta. Tommy, Sten (Andersson, före detta utrikesminister) och jag tycker att vi har bra indicier.

Vilken roll har Sten Andersson?

- Han analyserar situationen när mordet begicks. Sannolikhetskalkyler. Hur kände sig Olof Palme vid den tiden? Kände han sig hotad? Svenska Dagbladet körde hårt mot Palme, det var jag inte medveten om.

Två telefoner ringde i bakgrunden.

"Motivet finns i Sydafrika"

Hur kom du in på Sydafrikaspåret?

- Det är väl fem år sedan. Jag såg Tommy Lindström uttala sig om Sydafrika i tv. Där finns det rena motivet. Det sa min fru också. De hatar svenskar där nere.

Telefonerna ringde och ringde.

- Så när jag var på den där grillfesten tänkte jag redan att motivet fanns i Sydafrika. Jag fick indicier på att de tre säkerhetskillarna kände till en del, och sedan dess har jag försökt få fram mer " Nu gäller det att få en mördare på plats på Sveavägen.

I bakgrunden fortsatte telefonerna att skrälla. Kent Ajland hade, i alla fall för några timmar, blivit Sveriges hetaste person.

Läs också:

AFTONBLADET IGÅR:

Peter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM