”Han liknar Christer Pettersson”

54-årig sydafrikan pekas ut som Palmes mördare

NYHETER

Mannen som nu utpekas som Olof Palmes mördare är en vit sydafrikan. Han var 37 år när mordet begicks.

Sydafrikanen är lik Christer Pettersson.

Mordvapnet skulle vara en fransk .357 Magnum av märket Manurhin.

Mordet på Olof Palme var noga planerat. Det gick under kodnamnet Slingshot, slangbella.

– Vi kan identifiera mördaren och vet var han befinner sig, säger Ponnie van Vuuren, f d kommendörkapten i syd-afrikanska flottan till Dagens Nyheter.

Han jobbar nu som säkerhetskonsult i Sydafrika och har hjälpt svenske affärsmannen Kent Ajland i hans Palmeundersökning.

Enligt van Vuuren ska mannen som han pekar ut som Palmes mördare tidigare varit militär säkerhetsagent som efter mordet i Stockholm den 28 februari 1986 ha befunnit sig på flykt.

”Vi har alla bevisen”

– Han har inga pengar och är arbetslös. Han har ett falskt pass och har i dag inte stöd av någon, säger van Vuuren till DN.

Den utpekade mördaren är i dag 54 år.

Dagens Nyheters medarbetare Christer L Pettersson har sett en bild på den utpekade mördaren och skriver att ”han inte är helt olik Christer Pettersson”.

Vid en konfrontation hos polisen en kort tid efter mordet pekade Lisbet Palme ut Christer Petterson som den som hade mördat hennes man.

– Vi har alla bevisen, inklusive dokument som avslöjar uppdragsgivaren, motivet och gärningsmannen, säger van Vuuren till DN.

Den utpekade mördaren kom till Stockholm dan före mordet, den 27 februari 1986 och tog in på Hotel Wellington på Östermalm i Stockholm. Han lämnade Stockholm dagen efter mordet, den 1 mars.

Han hade då ett sydafrikanskt pass och fortsatte genom Europa hem till Sydafrika.

Mordvapnet skulle vara en .357 Magnum som ännu inte hittats.

Tränat Williamson

Den sydafrikanska nationella säkerhetstjänsten köpte in 30 sådana vapen av franska Manurhin 1985, enligt van Vuurens uppgifter i DN.

Två av de köpta Magnumrevolvrarna nådde aldrig Sydafrika. Ett av dem tros vara det vapen med vilket Olof Palme mördades.

Van Vuuren har arbetat med Palmespåret tillsammans med Tailleser Minar, generalmajor i sydafrikanska militära säkerhetstjänsten. Minar har nu avlidit.

Minar har även tränat Craig Williamson – agenten som pekats ut som hjärnan bakom Palmemordet.

Minar har vid två möten med Palmegruppen i Stockholm gett polisen kopior på dokument som han hävdar bevisar hur mordet på Palme genomfördes.

”Var lugn och saklig”

Han är huvudkällan till det nya spåret och förhördes av svensk polis 2001, några månader innan han dog.

En av dem som träffat Minar är förre chefen för den svenska rikskriminalen, Tommy Lindström.

– Vi möttes två gånger. Han var lugn, saklig, verkade kunnig och gav inte intrycket att vara en bedragare, säger han.

En källa inom den sydafrikanska sanningskommissionen säger till Aftonbladet att mannen figurerade i kommissionens första rapport i oktober 1998.

Minar, i många år högt uppsatt överste i den sydafrikanska militära underrättelsetjänsten MI, hade i början på 80-talet i uppdrag att infiltrera det sydafrikanska hemlandet Ciskei.

President i Ciskei var vid denna tid Lennox Cebe. Minar lierade sig med presidentens bror Charles Cebe, överbefälhavare och chef över den lokala polisen.

Syftet var att störta Lennox Cebe. Men operationen gick snett och Minar fängslades under en tid.

– Charles Cebe dömdes senare till tolv års fängelse för att ha försökt frita Minar, säger Aftonbladets källa.

Arbetade mot Sverige

I ett avsnitt i boken Unfinished business avslöjas att Minar i sex veckor tränade den sydafrikanske agenten Craig Williamson innan denne i mitten på 70-talet etablerade sig i Europa.

Williamson började redan 1976 arbeta mot Sverige genom att infiltrera den svenskstyrda organisationen IUEF i Genève, en organisation som drev en aggressiv kamp mot apartheid.

Agenten kom över hemliga dokument om några av Olof Palmes närmaste män.

Hans rapporter från IUEF ledde, enligt många bedömare, till motståndskämpens Steven Bikos död.

Förre polisöversten Eugene de Kock vittnade i en syd-afrikansk domstol 1996 om att Williamson låg bakom attentatet mot Palme.

Williamson, som bland annat erkänt mord på en ANC-aktivist och hennes dotter, har dock alltid nekat till inblandning i mordet på statsministern.

Läs också:

AFTONBLADET IGÅR:

Richard Aschberg, Oisín Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM