Så lurade bin Ladin USA

Livvakten flydde åt andra hållet – med bin Ladins mobil

NYHETER

I sista stund bluffade bin Ladin USA.

På flykt ur Tora Bora gav han sin livvakt sina satelittelefoner.

Och USA grep fel man.

Den ansedda tidningen Washington Post avslöjar på tisdagen sensationella uppgifter om Usama bin Ladins flykt i slutet av 2001. Terrornätverket al-Qadias ledare lurade världens mest sofistikerade spionsatelliter – med ett av världens äldsta trick. Han och hans mannar flydde åt varsitt håll.

Striderna närmade sig ett slut vid grottorna i Tora Bora-bergen i Afghanistan, Usama bin Ladin och resterna av hans livvaktsstyrka var inträngda i ett hörn. Nu berättar en högt uppsatt marockansk tjänsteman för Washington Post att bin Ladin lyckades fly genom att skicka en av sina äldsta, mest betrodda livvakter åt ett håll – och sig själv åt ett annat.

Livvakten Abdallah Tabarak, 43, utsågs till lockbete.

– Han gick med på att gripas eller dö. Så stor är hans fanatism för bin Laden, säger den marockanske källan.

– De hade inte mycket tid, men den räckte. Det finns ett talesätt: ”Där det finns en groda är ormen inte långt borta.”

Med sig fick Abdallah Tabarak – som också är känd under namnet Abu Omar – de satelittelefonerna som USA hade under ständig övervakning. Abdallah Tabarak greps i Tora Bora. Och i dag bekräftar amerikanska källor för Washington Post att han hade just dessa telefoner på sig när han greps.

Vissa uppgifter gör dock gällande att USA inte direkt förstod vem de hade gripit. Därför hamnade han, till skillnad från andra al-Qaidaledare, på Guantanamo-basen på Kuba.

I dag – över ett år efter hans gripande – uppger amerikanska tjänstemän som besökt basen att 43-åringen har blivit en ledare i lägret. De flesta i där känner till historien om bin Ladins flykt. Abdallah Tabarak uppskattas och många av de 600 fångarna – på det som numera heter Camp Delta – kallar honom för ”emir”.

Marockanska tjänstemän uppger för tidningen att grupper på basen öppet vågar trotsa den amerikanska militären. Enligt uppgifterna ska vissa grupperingar på basen fortfarande upprätthålla den tidigare befälsordningen. Och militärkällor bekräftar att flera matstrejker hållits – och att flera inofficiella ledare finns på basen.

Mattias Lundell