Hade ont i magen – av kvarglömd tång

Läkarslarv upptäckt först efter två år

NYHETER

Den 59-årige mannen klagade på ont i magen.

När han röntgades kom förklaringen: i magen låg en 15 centimeter lång tång.

Det var den andra tången som glömts kvar bland hans inälvor efter en magoperation för två år sedan.

Foto: AP

På röntgenbilderna syns tången tydligt. Den ligger inbäddad bland inälvorna, i närheten av levern.

På något sätt hade kirurgen glömt kvar den och en ytterligare ett operationsinstrument i samband med en magoperation på ett amerikanskt sjukhus för två år sedan, skriver New York Times.

Läkaren missade den - igen

Inte nog med det. Samme läkare hade missat den igen när han åtta månader efter den första operationen upptäckte sitt misstag, opererade patienten igen och plockade ut den ena tången.

Men mannen fortsatte att plågas av en besvärande smärta i magen. Och när han återigen udersöktes - denna gång på ett annat sjukhus, Veterans Hospital i Paolo Alto i Kalifornien - hittades den andra kvarglömda tången.

- Den borde ha hittats vid en röntgen tidigare, säger Anne Dembizer, läkare på Veterans hospital, till New York Times.

Tusentals fall varje år

Enligt beräkningar glöms operationsinstrument och kompresser i samband med 1500 av de 28 miljoner operationer som görs varje år i USA.

Men så stora föremål som en 15-centimeter lång tång tillhör ovanligheterna. Röntgenbilden på den 59-årige mannen med tången i magen har således väckt visst intresse i läkarkretsar i USA.

Bilden publicerades i det senaste numret av den ansedda medicintidskriften New England Journal of Medicine. I artikeln utgör tången exempel på ”ett ovanligt men farligt misstag”.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM