"Ingen lag har ändrats"

Ett år efter mordet på Fadime har inget hänt, skriver Bernadita Nunez

NYHETER

Ett år har gått sedan Fadime Sahindal mördades.

I dag chattade Bernadita Nunez med läsarna på aftonbladet.se om vad som kan göras för att stoppa våldet mot kvinnor.

Mahabad säger: Hur har mordet på Fadime påverkat andra invandarkvinnor? Har det bidragit till att fler vågar säga emot eller?

Bernadita Nunez säger: Det har haft dubbla roller. Många flickor har blivit rädda, men det finns också många som nu vågat ringa och berätta. Så det har varit både och.

Lina säger: Vad är Terrafem?

Bernadita Nunez säger: Terrafem är en kvinnoorganisation som arbetar med invandrarflickor och invandrarkvinnor som blivit utsatta för våld. Vi arbetar på 27 språk och vi består av både svenska kvinnor och invandrarkvinnor.

Vår hemsidan är www.terrafem.org

lovisa säger: Får Fadimes syster nåt stöd och hjälp av Terrafem?

Bernadita Nunez säger: Vi har erbjudit henne stöd och hjälp, men hon anser att hon redan har det stöd hon behöver. Hon har sagt att hon ska återkomma om det behövs.

Maria säger: Kan man engagera sig ideellt i de här frågorna? Jag har viss kompentens inom området men det finns ju inga "riktiga jobb" att söka, speciellt om man saknar arbetslivserfarenhet. finns Terrafem i Malmö/Lund området?

Bernadita Nunez säger: Ja. Självklart kan du vara med i Terrafem, som också finns i Malmö. Om du ringer på torsdagar och fredagar mellan 18-21 så är det Malmö som svarar på vår nationella telefonlinje, som har nummer 020-52 10 10.

Rolle säger: Om vi hade sociala/privata nätverk skulle dessa jagade personer kunna våga kontakta seriösa familjer?

Bernadita Nunez säger: Jag förstår inte riktigt din fråga.

Rolle säger: Sociala privata nätverk stödfamiljer rek. av t.ex.sociala organisationer?

Bernadita Nunez säger: Jag tror att det vore bra om fler familjer erbjöd sitt stöd åt dessa flickor. Vi har några familjer som har erbjudit sig ta emot flickor i sina hem, men vi behöver flera som kan vara stöd åt utsatta flickor.

LekOlof säger: Vad har förändrats lagmässigt sedan Fadimes död?

Bernadita Nunez säger: Ingenting, tyvärr. Jag hade hoppats att lagen om barnäktenskap skulle förändrats, att utlänningslagen som accepterar arrangerade äktenskap skulle ha förändrats.

Endrit säger: Hur känner du personligen idag?

Bernadita Nunez säger: Jag tycker alltid - och har alltid tyckt - att det är trist att flickor ska behöva mördas för att dessa frågor ska diskuteras. Som kvinna känner jag mig självfallet ledsen.

lovisa säger: Finns det nån fond till minne av Fadime?

Bernadita Nunez säger: Det finns en Fadimes-minnesfond som SSU har inrättat och det är den som jag känner till. Vi på Terrafem har ett konto där man kan ge pengar för att stödja flickor som inte får hjälp av socialtjänsten. Kontot är 90 10 68-7

Sarah säger: Vet du hur många invandrarkvinnor som är kvarskrivna? I Sverige var 525 st kvarskrivna totalt förra året.

Bernadita Nunez säger: Nej, jag vet inte.

lilla jag säger: Hur/vad kan jag som enskilld svenska göra för att hjälpa ?

Bernadita Nunez säger: Du kan stödja organisationer som arbetar med flickor. Du kan beroende på ditt yrke eller vad du studerar uppmärksamma dessa frågor. Du kan vara stödmedlem i en organisation eller bli aktiv medlem om du vill. Terrafem finns, liksom Kvinnojouren och andra organisationer.

Mahabad säger: Tycker du inte att man ska hjälpa männen i första hand att dem ska tänka "mer open", för huvudsakliga problemet är hos männen, kvinnorna vill ha inte mer en en mänsklig frihet! Vad har ni gjort för att komma "åt männen"

Bernadita Nunez säger: Vi har bestämt oss för att erbjuda sig stöd åt flickor och kvinnor. Jag tycker att män själva borde organisera sig och visa vad de står för, annordna manifestationer och offentligt visa vad det tycker om dessa frågor. De borde annordna seminarium och visa var de står.

Hanni säger: finns de Terrafem i sthlm oxå?

Bernadita Nunez säger: Ja. Du kan ringa på dagtid, måndag till fredag så når du oss.

mari säger: Hur många 15-åriga tjejer har gifts bort år 2002 då utan att kunna protestera..... finns det statistik på det i Sverige?

Bernadita Nunez säger: Nej, det finns ingen statistik. Det är väldigt viktigt att veta att många gifter sig olagligt och vigs av imamer eller präster. Det händer att man viger flickor som är omyndiga och mörkertalet är okänt för oss.

Roberto Baggio säger: Vad gör ni konkret för att förebygga att Fadimefall sker igen?

Bernadita Nunez säger: Vi går till skolor och vi använder olika pedagogiska metoder för att få igång en diskussion med eleverna där vi diskuterar frågor om våld mot kvinnor och kvinnors rätt. Dessutom pratar vi om olika värderingar av kvinnor och män.

Björn2727 säger: Jag arbetar inom vården och ser ständigt hur kvinnor sätts åt sida. Vad kan man som kommunanställd göra när man ser att kvinnor åsidosätts av sina anhöriga? Jag menar, när ska man reagera.? Finns det risk för onödig misstanke kan detta oxå bli fel

Bernadita Nunez säger: Jag tycker man kan använda sitt sunda förnuft. Man kan också se till att kvinnor får möjlighet att träffa sina läkare ensamma. Jag behärskar inte alla möjlighteren, men om man blir misstänksam bör man prata med sina kollegor och hjälpas åt.

Andreas säger: Finns det något liknande fall där en man har blivit utsatt?

Bernadita Nunez säger: Inte något som jag känner till.

Tack alla ni som skrev. Ni som bor i Stockholm kan komma till vår manifestation i dag (tisdag) klockan 18 på Mynttorget. Alla kan använda vår telefon eller vår hemsida. Mejla gärna frågor. Tack!