Frankrike hotar med veto om Irak

Spricka i FN:s säkerhetsråd om attack mot Saddam

NYHETER

Tyskland tvekar och Frankrike hotade i natt med veto mot USA:s krigsplaner i Irak.

Sent i eftermiddag svarade president George Bush:

– Det här börjar se ut som en repris av en dålig film och jag är inte intresserad av att titta.

Sprickan inom FN:s säkerhetsråd håller på att växa till en ravin. Efter gårdagens besked – att Irak skrivit under ett tiopunktsprogram med nya eftergifter – varnade den amerikanska regeringen sina allierade från att tro på Saddam Hussein.

Men Tyskland och inte minst Frankrike verkar inte lyssna på det örat. Motståndet mot en snabb, USA-ledd attack växer och Frankrike meddelade i säkerhetsrådet på måndagen att en militär attack mot Saddam Hussein inte är befogad i nuläget. Och den franske utrikesministern Dominique de Villepin antydde att landet kan komma att använda sitt veto mot alla resolutioner som skulle tillåta en våldsam lösning.

”Inte ge bränsle åt terrorism”

– Eftersom vi kan avväpna Irak på fredligt vis, så ska vi inte ta risken att hota oskyldiga civilas eller soldaters liv, att hota stabiliteten i regionen och ytterligare vidga klyftan mellan våra länder och våra kulturer. Vi ska inte utsätta oss för risken att ge bränsle åt terrorism, sa Dominique de Villepin, enligt AP.

Den tyske utrikesministern Joschka Fischer är inne på samma linje och varnade också för att en attack mot Irak kan hota kampen mot terrorismen.

Den amerikanska linjen fick dock snabbt stöd från den brittiske premiärministern Tony Blair.

– Vi får inte ge Saddam signalen att det går att slingra sig ur det här. Saddam har inget sätt att slingra sig ur det här, sa Blair på tisdagsförmiddagen.

”Saddam förhalar och leker kurragömma”

George Bush är märkbart irriterad över sprickan i säkerhetsrådet och varnade i eftermiddag sina allierade åter för att tro på Saddam Hussein.

– Det här verkar vara en repris av en dålig film. Han förhalar. Han luras. Han ber om mer tid. Han leker kurragömma med inspektörer. En sak är säker, han avväpnas inte, sa Bush till nyhetsbyrån AP.

Båda FN-organen Unmovic och IAEA räknar med att man behöver mer tid innan uppdraget kan vara klart i Irak. Nu verkar dock Bush tålamod var på upphällningen, dagens kommentarer är hårda.

– Det här snacket om mer tid, hur mycket mer tid behöver vi för att se tydligt att han inte avrustar?, sa Bush, som även talade om att han var beredd att leda en ”koalition av beredvilliga”.

– Helt klart måste våra vänner ha lärt sig läxan från förr.

Mattias Lundell