”Talibanerna på Kuba kan få sitta 30 år”

Tror danske utrikesministern – som också ger Sverige en känga sin ”höga profil”

NYHETER

Den danske utrikesministern Per Stig Møller tror att fångarna på Guantanamobasen kan få sitta i 20-30 år.

Samtidigt sågar han den svenska regeringens linje – och säger att diplomatin varit för högljudd.

– Den svenske fången har till exempel inte fått lika mycket besök som den danske, säger han i dag.

Danska Politikens nätupplaga talade på tisdagen med den danska utrikesministern Per Stig Møller, efter en frågestund i Folketingets rättsutskott. Han lämnade då sin värdering om situationen för de drygt 600 misstänkta al-Qaidamän och talibaner som sitter inspärrade på Kuba – på det som i dag kallas ”Camp Delta”.

– Fångarna riskerar att bli sittande till kriget mot terrorn är slut. Det kan betyda 20-30 år. Jag vet inte när det kriget är slut. Jag kan inte säga när vi slipper terrorhandlingar, säger Per Stig Møller till tidningen.

Även en dansk taliban

En dansk medborgare sitter – liksom en svensk – fängslad på Kuba. Till skillnad från sin utrikesminister menar statsminister Anders Fogh Rasmussen att det måste finnas gränser för hur länge dansken kan tvingas sitta.

Ännu verkar den amerikanska regeringen dock inte vara beredd att hålla några rättegångar och den svenska regeringen har kritiserat USA för detta. I Sverige har många röster höjts för ett tydligare ställningstagande, men Per Stig Møller är inne på en annan linje.

Förordar tyst diplomati

– Inget land har fått ut sitt folk, aven om de ropat och skrikit, säger han.

– Sverige är det enda land som hållit en hög profil. Men det inte regeringen inte haft någon glädje av. Sveriges fånge har till exempel inte fått lika många besök som den danske.

I stället förordar Per Stig Møller den tysta diplomatin.

Mattias Lundell