Brottslingar i statens tjänst

Agenterna dömda för ekonomisk brottslighet och knarksmuggling

1 av 2
SMUGGLADE KNARK OCH DOPNINGSMEDEL Agenten Roberth Winton, här som fotomodell i en broschyr från en vapenförsäljare, friades från misstankarna om grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Men han dömdes till ett års fängelse för att ha smugglat narkotika och dopningsmedel samtidigt som han arbetade åt Försvarets materielverk (FMV).
NYHETER

MALMÖ

Under tiden agenterna Claes Ebbe Alwén och Roberth Winton utförde sina uppdrag åt det svenska försvaret sysslade de även med skattefusk och smuggling av narkotika.

Deras olämplighet ledde till att de blev en säkerhetsrisk och misstänktes för att vara dubbelagenter.

Jerk Fehling var under operationens första år ansvarig för underrättelsearbetet på flygsidan inom Försvarets materielverk (FMV) och Claes Ebbe Alwéns kontaktman.

- Alwén var inte professionell. Jag är förvånad över att högsta ledningen inte drog i bromsen tidigare. Det slutade med katastrof när man satte in Roberth Winton i företaget, säger han.

Försvarsledningen borde ha sett varningssignalerna. Redan när det första avtalet sluts mellan FMV och Claes Ebbe Alwéns företag Exico AB är han föremål för skatterazzior.

I samband med misstankar om skattefusk förklarar han för polisens förhörsledare att man måste arbeta med mutor och pengar till ryska maffian och att det gör det svårt att klara redovisningen.

Under förhöret berättar han också att han fått klartecken till det från FMV.

Deklarerade inte för ersättning

Claes Ebbe Alwén döms till ett års fängelse för bokföringsbrott av Ystad tingsrätt.

Straffet sänks senare till sex månader i hovrätten.

Dessutom upptaxeras han för en utbetalning som FMV gjort direkt till hans privata konto och som han inte deklarerat för.

När Alwén avtjänar fängelsestraffet placeras Roberth Winton som säkerhetschef i Exico. Personer som kommit i kontakt med Winton beskriver honom som en äventyrare som förläst sig på Jan Guillous böcker om Carl Hamilton.

Polisen med när han bröt sig in

Efter avtjänat fängelsestraff fortsätter Claes Ebbe Alwén tillsammans med Roberth Winton att arbeta med projekt Ebbe åt försvaret.

Men problemen växer. Våren 2001 blir agenterna osams.

Claes Ebbe Alwén byter lås i Exicos lokaler i centrala Malmö. Den 15 augusti 2001 bryter Winton sig in med en låssmed och polispiketen.

Först har han fått klartecken från polisen i Malmö och Securitas i Linköping som svarar för det yttre skyddet runt Exico.

- Jag är bolagets säkerhetschef och behöver komma in i lokalen och säkra försvarets hemligheter, säger han till polisens ledningscentral.

Claes Ebbe Alwén slog tillbaka genom att hävda att Roberth Winton var en säkerhetsläcka.

Efter flera månader av spaning och telefonavlyssning greps Winton av säkerhetspolisen i mars förra året.

Hittade knark och automatvapen

I hans bostad hittades 15 vapen, bland annat flera militära automatvapen, dopningsmedel och narkotika.

Han åtalades för att ha hanterat hemliga handlingar på ett sätt som riskerade rikets säkerhet och för ett flertal andra brott.

Rättegången blev en motgång för åklagaren. Roberth Winton friades från huvudmisstankarna eftersom han som säkerhetschef i Exico var behörig att befatta sig med handlingarna.

Vapnen saknade han i huvudsak licens för, men tack vare ett särskilt tillstånd av Inspektionen för strategiska produkter (ISP) hade han rätt att ha dem.

Däremot dömdes han för smuggling av narkotika och dopningspreparat, försäkringsbedrägeri och olagligt innehav av sprängämnen till ett års fängelse.

Lägenheten var ett vapenlager

Höga politiker och militärer vill inget säga om affärerna

Läs också:

Per Lindelöw, Per-Ola Olsson