Nu kan du få ögon i nacken

Aftonbladet har testat cykelhjälmen med backspegel

1 av 2 | Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
En ovanlig cykelhjälm Den ser ut som en helt vanlig cykelhjälm, men inne i hjälmens främre skärm finns en liten backspegel som visar vad som händer bakom dig. Det gäller dock att hålla huvudet i rätt ställning.
NYHETER

PARIS

Nu kommer cykelhjälmen som ger dig ögon i nacken. Aftonbladet har testat världens första cykelhjälm med backspegel under skärmen. Överlevnadschansen i Paristrafiken ökade synbart.

Vid ett första ögonkast ser hjälmen ut som vilken cykelhjälm som helst. Möjligen med undantag för en extra Blixt Gordonvinge högst upp. Men när jag sneglar lite uppåt ser jag bilen som närmar sig min cykel bakifrån. Bakom den lilla backspegeln påstås det ligga sju års intensiv forskning:

Farligt med vissa speglar

- Hittills har det funnits två system för syn bakåt på en cykel: antingen en traditionell, men ganska farlig, backspegel på styret eller också en modell med backspeglar som är fästa på hjälmen som antennerna på en insekt, säger Antoine Monville, direktör för den fabrik i Saint-Etienne i Sydfrankrike där Reevu-modellen tillverkas.

Ljuset sugs in i nacken

Hjälmen bygger på en störtenkel princip: periskopet. Tack vare ett system av reflekterande hårdplast "sugs" ljuset in i en öppning i nacken.

Sedan studsar det vidare på olika speglar över huvudskålen fram till den lilla spegeln i hjälmens främre skärm. Resultatet är förbluffande.

Jag ger mig ut i en rondell där bilarna från Paris ringväg dånande kastar sig in mot city. Det kommer hjul och plåt från alla håll. Men jag blir varse om både taxin och lastbilen bakom mig genom ett litet ögonkast i skärmen.

Fast i stället för motorcykeln såg jag bara några fåglar i ett träd. Jag hade duckat något vilket fick "periskopet" att vända sig uppåt. Det är en av periskophjälmens svagheter.

Magnus Falkehed