Minst 27 döda i jordskalv i Mexiko

Uppmättes till 7,6 på Richterskalan

Foto: AP
Manuel Nestas i Colima begrundar det som finns kvar av hans hus efter jordbävningen.
NYHETER

MEXICO CITY

Minst 27 människor omkom och 400 skadades när ett kraftigt jordskalv som uppmätte 7,6 på Richterskalan sent på tisdagskvällen skakade tre delstater i västra Mexiko.

Regeringen utlyste katastroftillstånd i fem städer i delstaten Colima, som drabbades hårdast av skalvet.

Karta: Dino Stén

Enligt Fernando Moreno, guvernör i den lilla bergiga delstaten 75 mil väster om huvudstaden Mexico City, dog 24 personer i området. Lokala radiostationer rapporterade att ett stort antal människor skadats.

En företrädare för grannstaten Jalisco sade att två personer omkom i hans delstat. Från delstaten Michoacan rapporterades ett dödsoffer.

Colima epicentrum

Den nationella seismologiska myndigheten sade att jordskalvet inträffade klockan åtta på kvällen och kändes i huvudstaden i 50 sekunder. Skalvets epicentrum låg i Colima.

Enligt Moreno omkom tio människor i delstatshuvudstaden Colima när hus rasade eller i trafikolyckor orsakade av skalvet. De övriga omkomna återfanns i mindre samhällen.

Under onsdagen skulle myndigheterna se över stadens infrastruktur, sade han, och tillade att det stora skalvet hade följts av 40 efterskalv. Människor uppmanades att hålla sig borta från skadade delar av sina hus.

Förödelsen var stor i delstaten som har 560 000 invånare.

Försvarsministern undersöker

President Vicente Fox gav försvarsministern Ricardo Clement i uppdrag att inleda en undersökning för att avgöra omfattningen av skadorna efter skalvet.

Skalvet kändes i höghusen i Mexico City. Inga betydande skador hade rapporterats i huvudstaden på onsdagen men strömavbrott inträffade i stora områden, i synnerhet i de centrala och södra distrikten.

Chockade människor sprang ut på gatorna, många med det förra stora skalvet i färskt minnet. I september 1985 omkom över 10 000 i Mexico City i ett skalv som uppmätte 8,1 på Richterskalan.

UD: Inga svenskar bland offren

Det bor ett tiotal svenskar i det område som drabbades av en jordbävning natten till onsdagen.

Men inga svenskar uppges finns bland de omkomna.

Mejla och berätta

Befinner du dig i Mexiko? Mejla redaktionen och berätta om du drabbats av jordbävningen.

TT-AFP