Välkommen till plugget, prinsessan

Aftonbladet träffade Madeleine på universitetet

1 av 2 | Foto: MATS STRAND
HERMELIN BLAND STUDENTERNA Prinsessan Madeleine gillar inte att märkas i privata sammanhang. I går på sin första kursdag gjorde hon sitt bästa för att smälta in i korridorerna på Stockholms universitet.
NYHETER

Prinsessan Madeleine, 20, vill flytta hemifrån.

Men än så länge säger kungen och Silvia nej.

- Mamma och pappa skulle inte bli så glada. De vill ha kvar mig hemma, säger Madeleine och skrattar.

Prinsessan Madeleine har börjat studera konstvetenskap. Aftonbladet följde i går den nyblivna studenten under hennes första dag på Stockholms universitet.

Och det var en smånervös men glad prinsessa som prick klockan tio kom till föreläsningssalen med bästisen Louise "Lussan" Gottlieb.

- Det var inte planerat att vi skulle studera tillsammans. Men det är skönt att ha med sig någon som man känner, säger Madeleine.

Det tisslades en aning bland de nya klasskamraterna. Madeleine är visserligen van vid blickarna, men privat är hon en aning blyg och gillar inte att märkas för mycket.

- Jag försöker att inte bry mig om det och i dag var det faktiskt inte så många som tittade. Jag försökte i alla fall att inte synas, säger hon och skrattar.

40 poäng målet

Prinsessan, klädd i mockajacka med matchande byxor, berättar att hon ser fram emot studentlivet.

- Jag är intresserad av det här ämnet sedan länge. Men hjälp av Lena (Madeleines mentor Lena Ramel) har jag hittat en utbildning som jag tror är jättebra.

Hur känns det att komma i gång?

- Det är jätteskönt att jag nu vet vad jag ska syssla med. Det känns bra att ta de här 40 poängen och ha ett mål.

Har prinsessan några speciella studieknep?

- Jag tror att det är viktigt att ta raster och hitta på lite andra saker för att sedan sätta sig och läsa. Det är bra att stryka under och anteckna.

Carl Philip ska börja med grafisk formgivning. Är det prinsessan som har inspirerat honom?

- Nej, faktiskt inte. Jag tror att han har förstått att han verkligen kan välja det han själv är intresserad av att göra. Nu får vi se hur det går.

Vad blir svårast under utbildningen?

- Ja, tentorna är väl det som kanske blir jobbigast.

Ingen koll på lånen

Har prinsessan tagit studielån?

- Haha " Nä, det vet jag inte.

Prinsessan Madeleine bor fortfarande kvar på Drottningholms slott. Hennes designintresse har satt sina spår i kungafamiljens bostad. Men nu är hon sugen på att flytta till en egen våning.

- Jo, det är klart att man är. Men jag vet inte om mamma och pappa skulle bli så glada. De vill ha kvar mig hemma. Sakta men säkert vill jag nog försöka flytta hemifrån.

Läs också

Daniel Nyhlén

ARTIKELN HANDLAR OM