…men för Victoria väntar livet på luckan

1 av 4 | Foto: mattias carlsson
PRINSESSA PÅ ÄRTEN? På måndag får kronprinsessan prova på arméns blårutiga lakan och gnissliga våningssängar.
NYHETER

Här är ditt nya hem, Victoria.

Slitna logement, urinstinkande pissoarer och gemensamma duschar blir vardag när kronprinsessan rycker in i lumpen.

– Vi är stolta över att hon kommer hit, säger brigadgeneral Claes-Göran Hedén.

Måndag den 3 mars blir det grönkläder för Sveriges blivande regent. Då rycker nämligen kronprinsessan Victoria in i lumpen vid Swedint i Almnäs, nära Södertälje.

– Hon har ansökt om, och blivit antagen till, vår grundläggande soldatutbildning, säger Claes-Göran Hedén.

Han är chef för Swedint, Försvarsmaktens centrum för internationell verksamhet. Där utbildas all personal som ska tjänstgöra vid de svenska styrkorna utomlands.

Victoria ska lära sig att hantera vapen, skyddsmask och uniform. Hon kommer att få marschera, krypa, skjuta, åla och göra honnör. Kursen avslutas med en fältövning där deltagarna sover i tält och lagar sin egen mat.

Pissoar – på damtoan

Även själva förläggningen är något helt annat än vad kronprinsessan är van vid. Det slitna logementet ser ut som en gammal nedgången kriminalvårdsanstalt och inne på damernas (!) toalett stinker en ostädad pissoar av urin.

– Kronprinsessan har begärt att bli behandlad som alla andra. Det tror jag är ett klokt beslut, säger Claes-Göran Hedén.

Utbildningen är tre veckor lång. Victorias 50 kurs-kamrater kommer att resa till Kosovo när de är klara. Om kronprinsessan godkänns är hon formellt behörig att ingå i den svenska utlandsstyrkan.

Läs också

Olle Castelius