40 bilister beskjutna av krypskytt

Polisen: Luftvapen eller slangbella har använts

NYHETER

Minst 40 gånger har krypskytten slagit till mot bilar i Karlskrona.

Polisen tror att det handlar om ungdomar – beväpnade med luftgevär eller kraftiga slangbellor.

Den eller de som attackerat bilarna har slagit till vid Karlskronas östra utfart, Österleden. Och polisen har den senaste veckan funnits på plats i hopp om att få tag på skytten.

Tidningen Sydöstran skriver att flera av de utsatta förarna har upplevt situationen på samma sätt. Några andra bilar har inte funnits i närheten när de träffats, de flesta har hört smällarna och de har fått liknande skador på vindrutor och lack. Ingen av anmälarna har heller sett någon eller några människor i närheten när det smällt.

– Vi har inte hittat någon gärningsman, så vi kan ju inte säga något om vem som gjort det. Men sättet tyder många gånger på att det kan vara ungdomar, säger Sven-Erik Svensson, kriminalkommissarie vid polisen i Karlskrona, till aftonbladet.se.

Polisen har få spår att gå på. Hittills har heller inte kunnat slå fast vilket typ av vapen som använts, även om det spekulerats i luftvapen.

– Det finns inga belägg för att det skulle vara just ett luftgevär, ett alternativ är någon typ av slangbella, säger Sven-Erik Svensson.

Enligt polisen handlar det med all sannolikhet inte om kraftigare vapen än så.

– Då hade skotten gått igenom rutorna och det har de inte gjort, säger Sven-Erik Svensson.

De senaste dagarna, efter att fallen börjat rapporteras i tidningarna, har anmälningarna strömmat in från de som tror sig ha utsatts för krypskyttens härjningar. Närpolischef Sture Nilsson säger att man fått in minst 40 stycken.

– De flesta sträcker sig några veckor tillbaka i tiden. En del är äldre än så och förmodligen har en del läst om skytten i tidningarna, säger han till TT.

Mattias Lundell