”USA anfaller om en månad”

Rysk militärkälla säger att beslutet redan fattats

NYHETER

USA anfaller Irak inom en månad.

Det uppger en rysk militärkälla i dag – och säger att beslutet redan är fattat.

Samtidigt markerar både Tyskland och Frankrike att man inte är beredda att stödja ett krig.

Militärkällan citeras av den inhemska nyhetsbyrån Interfax och uppges inneha en hög tjänst inom det ryska försvarshögkvarteret. Den anonyma militären säger att USA och dess allierade kommer att slå till så snart en stridsberedd styrka om 150 000 soldater finns i regionen.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har tidigare uppgivit att man räknar med att det antalet är uppnått i slutet av nästan månad.

”Senare delen av februari”

– Enligt den information vi har planeras operationen till den senare delen av februari, säger den ryska militärkällan, enligt brittiska The Guardian.

Källan är tveksam till USA:s agerande och säger att USA använder Saddam Hussein som förevändning för att ta kontrollen över de irakiska oljefälten. Och att Washington räknar med att kriget kommer att ta en månad.

– Den militära operationen mot Irak kommer att ske på flera sätt. Anfall kommer att komma från luft, land och hav, säger källan.

Enligt nyhetsbyrån AP säger den ryske försvarsministern Sergei Ivanov dock att han inte fått någon information om ett förestående anfall.

Om USA väljer att anfalla Irak talar allt mer för att man bara kan göra det med stöd från Storbritannien. Det senaste dygnet har Frankrike och Tyskland höjt tonläget mot USA.

”Räkna inte med Tyskland”

President George Bush kontrade i går kväll med att man inte kan lita på Saddam Hussein. Strax därefter sa den tyska förbundskanslern Gerhard Schröder på ett partimöte:

– Räkna inte med att Tyskland godkänner en resolution som rättfärdigar ett krig.

På onsdagen mötte Schröder den franska presidenten Jacques Chirac, vid fyrtioårsfirandet av 1963 års vänskapsavtal mellan länderna. De tog inte upp frågan om Irak i sitt gemensamma uttalande, men vid en presskonferens efter mötet sa Jacques Chirac att Frankrike stödjer den tyska linjen.

Enligt AP sa Chirac att länderna är överens om att alla beslut om militära insatser måste fattas av FN:s säkerhetsråd – och bara efter att vapeninspektörerna rapporterat om sina fynd. Även Ryssland sluter sig till den linjen och försvarsminister Sergei Ivanov sa på onsdagen till Interfax:

– Ett beslut om anfall kan bara fattas av FN:s säkerhetsråd.

Inga Nato-förberedelser

Medan bråket rasar inom säkerhetsrådet fortsätter de amerikanska förberedelserna för ett eventuellt anfall. Tidigare har oenigheten inte stört Pentagons planer, men på onsdagen kom ett bakslag.

USA:s begäran om att Natoländerna ska trappa upp förberedelserna inför en kommande gemensam aktion i Irak avslogs i dag. Natoländerna lyckades visserligen komma överens om att Nato ska ha en stödroll under ett eventuellt krig, men framförallt tyska och franska diplomater menade att det är alldeles för tidigt att påbörja planeringen.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM