Ville inte skiljas – eldade upp 700 00 kr

40-åring satte eld på förmögenheten när frun ville skiljas

NYHETER

JÖNKÖPING

Den 40-årige tvåbarnspappan blev desperat när hustrun ville skiljas.

Han gick ner i källaren med parets tillgångar, 700 000 kronor i en skokartong - och brände upp dem.

Mannen är nu åtalad för grov oredlighet mot borgenärer eftersom han gjort sig medellös och inte kunnat betala sina skulder.

- Att det kan förekomma bitterhet i samband med en skilsmässa är inte ovanligt, men att ena parten eldar upp hela förmögenheten är närmast unikt, säger kammaråklagare Bengt Svensson i Jönköping.

Sålde fonderna

40-åringen har i polisförhör berättat att hans liv slogs i spillror när hustrun framförde sin önskan om skilsmässa. Inför tanken på den kommande bodelningen sålde mannen aktier och fonder till ett värde av närmare 700 000 kronor. Sedelbuntarna placerade han i en skokartong.

- Sedan satt han nere i pannrummet och stirrade in i elden - och så bestämde han sig för att kasta in kartongen, berättar advokat Bengt Aldén.

Halvår i fängelse

- I det läget hade han inga tankar på konsekvenserna, han kände bara att situationen var sorglig och hopplös.

Också åklagaren tror på berättelsen.

- Ja, inget tyder på att han ljuger och i stället gömt pengarna, han har vidhållit samma version hela tiden, säger kammaråklagare Bengt Svensson.

Kvar har mannen nu skulder på 489 000 kronor, varav exhustrun ska ha 197 000 kronor. Straffet för grov oredlighet mot borgenärer är lägst sex månaders fängelse.

Ebba von Essen