Sjukdomen äter upp hans ansikte

De nordiska läkarna är sista hoppet för de sjuka

1 av 3 | Foto: VG
Athanse Ilboudo i Burkina Faso har levt med sjukdomen noma i många år och kan knappt äta eller prata. Nu får han hjälp av organisationen A better life.
NYHETER

Athanse Ilboudo, 23, lider av noma - en dödlig sjukdom som äter upp hans ansikte inifrån.

De få som överlever tvingas till en tillvaro som utstötta och undangömda.

Athanse Ilboudo från Burkina Faso har levt med sjukdomen i många år och kan knappt äta eller prata.

Ett av de länder som är värst drabbat av noma är Burkina Faso - där mer än hälften av befolkningen lever i extrem fattigdom.

Den dödliga vävnadsupplösningen startar vanligen i munhålan och äter sig genom ansiktet och vidare till andra delar av kroppen.

Antibiotika hjälper

Behandling med antibiotika hindrar vävnadsdöden och kan ge de drabbade ett drägligt liv.

Om barnen i de hårt ansatta länderna redan från födseln ges möjlighet till bättre hygien och näringsrik mat kan sjukdomen utrotas.

Norska tidningen VG har besökt Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou och en klinik där nordiska läkare och sjukvårdspersonal arbetar för att hjälpa lokalbefolkningen.

Långa köer

Köerna till kliniken, som drivs av organisationen A better life, ringlar sig långa i den stekande hettan.

Trots värmen är männi-skorna utanför byggnaden täckta med filtar och handdukar.

Ingen vill visa de kroppsliga defekter som blir resultatet av noma och andra så kallade fattigdomssjukdomar. Landets socialdepartement har åkt runt i byar och letat kandidater som tas in för behandling.

Kräver övertalning

För en del av de drabbade krävs övertalning.

I det strikt religiösa Burkina Faso är många övertygade att deras öden är utstakade av gudarna - och dem vill man inte reta.

Athanse Ilboudo är en av de 114 vuxna och barn som får behandling under de knappa två veckor som läkarteamet är på plats.

Hopp om nytt liv

På mindre än en timme kan läkarna ge honom hopp om en framtid och början på ett nytt liv.

Och på en dag hinner läkarna operera lika många människor på kliniken som under en hel vecka vid ett av stort sjukhus i Oslo.

- Vi tar de lindrigaste fallen först och utför livsförändrande operationer på trekvart, säger Frank Åbyholm, chefsläkare vid den plastikkirurgiska avdelningen på Rikshospitalet i Oslo till VG

Så kan du hjälpa

Detta är noma

Johan Edgar