Europeiskt nej till Irak-krig irriterar USA

USA: Bevisen mot Saddam oroar

NYHETER

Tyskland, som motsätter sig ett krig i Irak, väntas be FN:s vapeninspektörer att lämna ytterligare en rapport om Bagdads samarbete. Det skulle ske i mitten på februari när Berlin tar över det roterande ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd, uppger diplomater på onsdagen.

Den extra rapporten kan försena det internationella stödet för USA:s beslut att invadera Irak och kommer att stödjas av Frankrike som gjort gemensam sak med Tyskland i motståndet mot ett krig innan vapeninspektörerna getts mer tid för sitt arbete.

Tyskland väntas också bjuda in chefen för vapeninspektörer, Hans Blix, för samtal, troligtvis omkring den 4 eller 5 februari, uppgav diplomaten.

En rapport i mitten av februari kan emellertid också erbjuda FN:s ledande vapeninspektörer, Hans Blix och Mohamed al-Baradei, en annan plattform för att kritisera Irak och därmed stödja Washington när det gäller en militär aktion.

- När det kommer till diskussioner om tidsgräns för nedrustning finns det bland säkerhetsrådets medlemmar en viss förståelse för att de vill träffa Blix och al-Baradei under ordnade former efter rapporten den 27 januari, sade en diplomat i säkerhetsrådet med insyn i diskussionerna till Reuters.

Europa emot krig

Amerikanska ledare uttryckte på onsdagen sin frustration över den europeiskt ledda oppositionen mot ett militärt anfall mot Irak. De låter förstå att Frankrike och Tyskland i synnerhet ignorerar hotet från den irakiske ledaren Saddam Hussein.

President George W Bush och utrikesminister Colin Powell ledde offensiven mot den franska och tyska oppositionen mot en konflikt.

Bush sade att bevisen var ''ofattbart bekymmersamma och oroande'' och krävde att Bagdad ska hållas ansvarig medan Colin Powell ifrågasatte om Frankrike och Tyskland verkligen vill nedrusta Irak och tyckte att de skulle vänta tills de fick se nästa rapport från Irak.

- Kanske borde de vänta och se vad inspektörerna säger på måndag, sade Powell om Chirac och Schröder.

- Det är vad USA gör, sade han i en tv-intervju med tv-kanalen PBS.

Powell irriterad

Powell var tydligt irriterad på de positioner Tyskland och Frankrike valt att inta för att förhindra ett krig fem dagar innan vapeninspektörernas rapport presenteras i FN.

- Ärligt talat, finns det länder i världen som helt enkelt vill vända sig bort från det här problemet, låtsas att det inte finns, sade Powell.

- Ett FN-mandat är nödvändigt, men inte en tillräcklig förutsättning för att Norge ska stödja en militär aktion mot Irak, säger Norges statsminister Kjell Magne Bondevik som leder den borgerliga koalitionsregeringen.

Bondevik utesluter inte att Norge kan göra det samma som Tyskland och säga nej till krig mot Irak om FN:s säkerhetsråd ger grönt ljus, rapporterar NTB.

- Det är varje lands plikt att inta en självständig ståndpunkt oavsett vad USA och FN bestämmer sig för. Men är världssamfundet enigt i FN ska det självklart mycket till för att gå en annan väg, säger Bondevik till Vårt Land.

Medhåll från Kina

Statsministern säger att lämna FN-spåret kan vara etiskt problematiskt.

Bondevik hävdar att även om FN:s vapeninspektörer skulle hitta massförstörelsevapen i Irak så är det inte säkert att det internationella samfundet går med på krig.

Kina klargjorde på torsdagen att dess syn på Irakkrisen nära sammanfaller med Frankrikes, som har sagt att allt måste göras för att undvika krig.

- Vi är bekymrade och oroade över den stora militära uppladdningen, tillade kinesiska utrikesdepartementets taleskvinna Zhang Qiyue.

Kina hör liksom Frankrike till de permanenta medlemmarna med vetorätt i FN:s säkerhetsråd.

Utrikesminister Tang Jixuan sade tidigare i veckan att han vill att FN:s vapeninspektörer ska få utsträckt tid att söka efter massförstörelsevapen i Irak.

I USA skrev tidningen New York Times på torsdagen att Washington är berett att göra det pinsamt för sina tredskande allierade i säkerhetsrådet. När rådet sammanträder nästa vecka tänker USA kräva att de medger att Irak inte har fogat sig i FN:s resolutioner. USA hoppas att vapeninspektörernas rapport på måndag innehåller detaljerade uppgifter om hur Irak bryter mot säkerhetsrådets senaste Irakresolution, 1441, säger amerikanska tjänstemän till tidningen.

De påminner om att Frankrike faktiskt har sagt att Irak innehaft massförstörelsevapen men underlåtit att erkänna detta.

- Vi tänker se till att de få äta upp vad de sagt och sedan övergår vi till att diskutera vad man ska göra åt saken, sade en tjänsteman.

- Vi vill åstadkomma ett läge där de måste se uppenbara fakta i ögonen och sedan förklara varför de inte vill agera utifrån dem, förtydligade han.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM