Rättegång om babymisshandel hålls bakom stängda dörrar

Unga föräldrarna åtalade för grov misshandel

NYHETER

Sundsvalls tingsrätt beslutade på torsdagsförmiddagen att rättegången mot de båda 19-åriga föräldrarna som misstänks för grov misshandel skall hållas bakom stängda dörrar.

Föräldrarna står åtalade för att ha misshandlat sin baby under flera veckor så allvarligt att hon fick livshotande skallskador.

Ingen slog larm om att den lilla babyn misshandlades förrän läkarna på Sundsvalls sjukhus upptäckte att barnet hade livshotande skador som av allt att döma uppkommit genom misshandel.

- Förhören med personalen på barnavårdscentralen och personal vid sociala myndigheter visar att det fanns inga tecken på att något var fel, säger kammaråklagare Lisa Eriksson till TT.

När den lilla flickan, som är född den 22 november förra året, togs in för vård på sjukhus i början av januari var hennes skado r livshotande. Flickan är nu stadigt på bättringsvägen, men det är fortfarande oklart om hon kommer att få bestående men.

Omfattande våld

Flickan har utsatts för ett mycket omfattande våld. Hon har ådragit sig lårbensfrakturer och blödningar i hjärnan, bröstkorgsfrakturer, brott på båda lårbenen och ett underben samt frakturer på båda armarna och i ena handen.

Rådman Anders Lind beslutade att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar, på de båda föräldrarnas försvarsadvokaters begäran.

Lagmannen ansåg att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar som skydd för de åtalade unga föräldrarna.

- Det är på sin plats att hålla rättegången bakom stängda dörrar på grund av all den uppmärksamhet som visats de tilltalade, sade rådman Anders Lind.

Inte erkänt

Ingen av föräldrarna har vid polisförhör eller vid häktningsförhandlingarna erkänt att de misshandlat eller utsatt sin lilla baby för våldsamma handlingar.

Flickans särskilde företrädare advokat Hans-Erik Andersson har aviserat att han under rättegången kommer att yrka på att de båda föräldrarna skall krävas på drygt 225 000 kronor i skadestånd.

Ove Byström/TT