”Det är omdömeslöst”

22 av 23 distrikt kritiska till Schymans deklarationsröra

NYHETER

Aftonbladet.se har i dag talat med Vänsterpartiets samtliga 23 distrikt.

Ordförandena är överens om att Gudrun Schymans ogiltiga skatteavdrag skadar partiet:

– Det är omdömeslöst. Känner man minsta tveksamhet om något är avdragsbart så ska man ta det ur egen ficka, säger Tanja Linderborg som är distriktsordförande i Västmanland.

Hon är inte ensam om att tycka att Gudrun Schymans senaste skandal påverkar partiet negativt.

- Min reaktion är att det för partiets del är skadligt, oavsett om det är slarv eller brister. Det är säkert många som kommer att vända det här emot oss. Det är den stora faran, säger Skånes distriktsordförande Kjell Kvist.

Han får uppbackning av Jönköpings distriktsordförande Viveca Forell-Karlsson:

- Jag tycker att det här är tragiskt. Vi borde fokusera på ekonomiska frågor såhär i EMU-tider. Det här stjäl energi så det är inget positivt. Det handlar om en hårt arbetande människa som slarvat.

Kjell Eliasson, distriktsordförande i Älvsborg, säger:

– Man upprörs eftersom vi får helt fel diskussion. Vi har många stora frågor i röret och nu har vi sannolikt ingen möjlighet att få ut dem på ett bra tag.

Schymans svåraste kris

Han är – liksom många andra – inne på att detta är Gudrun Schymans svåraste stund.

– Det går inte på samma dag att tala om detta och hennes alkoholproblem. Det finns inte i samma planetsystem, säger Kjell Eliasson.

Eva Hudin, distriktsordförande i Halland, tycker att Gudrun Schyman borde veta bättre:

- Hon har varit med så pass länge att hon vid det här laget borde vara så insatt att det inte borde hända. Jag hoppas att hon har bättre framförhållning med deklarationen nästa år.

"Hon borde avgå"

Inget av Vänsterpartiets distrikt kräver än så länge Schymans avgång – även om vissa enskilda distriktsordföranden gör det.

– Jag tycker att hon borde avgå. Det är en fråga om förtroende, säger Yvonne Oscarsson, distriktsordförande i Gävleborg.

– Ja, jag tycker nästan att hon ska göra det. Nu tycker jag att hon har trampat över gränsen för vad som är rimligt, säger Massimo Montanari, distriktsordförande i Örebro län.

Andra vill veta mer innan de beslutar sig. Siv Bergström, distriktsordförande i Bohuslän, säger till exempel:

– Om det är så att stora skattefel har gjorts så skulle jag som politiker avgå. Men om det bara är slarv får man försöka reda upp det, säger hon.

Överlag är kritik hård mot partiledaren.

– Även om det var tidspress och slarv så får den här typen av slarv inte förekomma. Hon skulle inte ha skickat in deklarationen utan begärt uppskov istället, säger Storstockholms distriktsordförande Thomas Magnusson.

Jämtlands distriktsordförande Gustaf Onilsgård tycker att Gudrun Schyman borde ha anlitat en revisor.

- I den där skatteklassen hon spelar i borde hon ha råd med någon slags ekonomisk kontrollant som har uppsikt över tillgångar och utgifter. Det är inte så otroligt dyrt. Så slipper hon också bekymmer själv.

Tre frågor till distrikten

Aftonbladet.se har talat med Vänsterpartiets samtliga 23 distriktsordföranden under dagen.

Tre frågor ville vi ha svar på:

1. Har ni fortsatt förtroende för Gudrun Schyman som partiledare?

2. Finns det anledning för henne att avgå som partiordförande?

3. Kommer ni att diskutera det som hänt på distriktsårsmötet?

Här är deras svar:

Storstockholm, distriktsordförande Thomas Magnusson:

1. - Ja, vi har fortsatt förtroende för Schyman.

2. - Nej, det finns inte anledning för henne att avgå.

3. - Ja, vi kommer på olika nivåer att diskutera hur det här har påverkat partiet. Detta är mina svar i nuläget. Om två veckor kanske jag svarar något helt annat.

Örebro län, distriktsordförande Massimo Montanari:

1. – Jag kan bara framföra min egen uppfattning. Det här skadar Gudruns trovärdighet allvarligt. Vi har haft flera affärer med Gudrun tidigare och det är inte bra. Även om hon ursäktar sig med att det är slarv så har mitt förtroende för henne kraftigt försvagats. Men jag vill också höra henne själv uttala sig mer direkt.

2. – Hon bör ta sig en funderare. Det här skadar ett redan skadat förtroende för politiker. Hennes försök till skatteavdrag spär på politikerföraktet – och i viss mån med all rätt. Våra ledande politiker ska vara föredömen och jag tar avstånd från detta.

3. – Det är mycket möjligt. Det blir säkert en diskussion.

Jämtland, distriktsordförande Gustaf Onilsgård:

1. - Ja, vi har fortsatt förtroende för Gudrun Schyman.

2. - Nej, hon behöver inte avgå.

3. - Knappast annat än som ett spontant samtal över en kopp kaffe.

Jönköping, Viveca Forell-Karlsson:

1. - Än så länge idag har vi förtroende för henne.

2. - Det vill jag inte uttala mig om idag. Jag vet inte mer än det som har presenterats på nyheterna.

3. - Det här är något som säkert kommer att diskuteras på såväl eftervalskonferensen och på distriktsårsmötet.

Kalmar, distriktsordförande Agneta Lindvall:

1. - Vi har inte diskuterat frågan men jag tror mig våga svara att det har vi rent politiskt. Jag tror att Kalmar län ställer upp på det. Men det här är sorgligt.

2. - Nej, jag tycker inte hon behöver göra det.

3. - Naturligtvis kommer det att diskuteras. Vi beklagar och tycker det är hemskt tråkigt när det blir så här. Det är ju ganska allvarligt.

Halland, distriktsordförande Eva Hudin:

1. - Jag har fortsatt förtroende för Gudrun Schyman. Men jag kan inte svara på hur det ser ut bland resten av medlemmarna.

2. - Nej, hon har ju kommenterat det här med resorna. Hon säger att det var slarv och beklagar det som hänt. Jag tror på henne.

3. - Naturligtvis kommer det här att diskuteras men kanske inte som en fråga på dagordningen. Men det är ofrånkomligt att vi kommer att prata om det här.

Skåne, distriktsordförande Kjell Kvist:

1. Det är en svår fråga. Jag kan inte helheten i frågan just nu. Vi har partistyrelsemöte i helgen. Då kommer vi att diskutera frågan.

2. - Det beror på hur stora felaktigheterna är. Hon hänvisar ju till slarv och så vidare.

3. - Det är alltid någon som lyfter den här typen av frågor.

Norrbotten, distriktsordförande Monika Isaksson:

1. - Personligen har jag förtroende för Gudrun Schyman. Hur det ser ut i partiet för övrigt får vi diskutera senare. Vi kommer att ha ett möte snart.

2. - Det är en sak som jag inte kan uttala mig om. Medlemmarna måste besluta hur det ska vara. VI har en stor intern demokrati i vårt parti och det måste jag respektera.

3. - Det är upp till medlemmarna att besluta vad som ska diskuteras på mötet.

Värmland, distriktsordförande Marie Engström:

1. – Det är ingen som begärt hennes omedelbara avgång. Jag har haft kontakt med några i Värmland och ingen av oss kräver hennes avgång. Men jag har hört människor som är bekymrade.

2. – Det tycker jag inte. Hon måste framförallt ta sig en funderare när hon hör reaktionerna och allvaret i det som hon har gjort. Jag tycker att det finns ett allvar i det. Det är inte en försummelse, utan flera stycken av samma art.

3. – Om medlemmarna vill gör vi det. Jag tror säkert att det kommer att komma upp.

Västernorrland, distriktsordförande Eduardo Villa Nueva:

1. – Det enda jag kan säga är att det självfallet är fel att det blivit så här. Men det är en diskussion vi måste ta och jag vill gärna få ett bättre grepp om situationen innan jag säger mer.

2. – Man kan säga att det inte skulle ha blivit så här. Men vi måste först ta diskussionen och höra hur hon förklarar detta.

3. – Det är självklart. Det här är inget man kan glömma bort, det är en diskussion som måste tas.

Östergötland, distriktsordförande Björn Grip:

1. – Ja. Det här kom först i morse, jag har talat med några. Och vi har fortsatt förtroende för Gudrun.

2. – Det beror lite på hur massmedia hanterar frågan. Men utifrån det vi vet i dag och det jag vet om Gudrun så handlar det inte om att hon är en människa som försöker fiffla och luras. Det här är slarvigt, men mänskligt och ett utslag av dåliga rådgivare.

3. – Då har det här blåst över. Men det är klart att ingen går opåverkad och att drevet går och då vet man inte hur det slutar. Man ska dock se det för vad det är – slarvigt, men mänskligt.

Älvsborg, distriktsordförande Kjell Eliasson:

1. – Jag tycker att det som hänt är väldigt allvarligt, inte minst från en officiell företrädare för vänsterpartiet. Mitt förtroende för henne som privatperson har naturligtvis fått en väldig knäck.

Men i dag har vi bara mediebilden och vi måste höra Gudrun själv först. Partiledarskapet är föremål för en bredare diskussion där mycket ska vägas in.

2. – Det är upp till henne. Men det är alltid en diskussion som kommer upp vid så här allvarliga händelser. Det här blir, trots att det inte var avsikten, huvudfrågan vid morgondagens partistyrelsemöte. Och säkert är inte sista saken sagd då, det här kommer att engagera hela partiet.

3. – Om vi inte gör det före dess. Jag förutsätter att partistyrelsen i morgon börjar inhämta opinionen.

Gävleborg, distriktsordförande Yvonne Oscarsson:

1. – Jag kan bara tala för mig själv, eftersom jag inte talat med distriktet än. Och jag tycker att det har försämrats, det här är allvarligt.

2. – Det får vi se. Jag tycker att hon bör avgå, men då talar jag mer som partimedlem än som distriktsordförande.

3. - Jag tror att det. Jag tror också att det kommer att finnas olika åsikter i distriket. Vissa kommer tycka som jag att hon borde avgå, andra kommer tycka att det måste finnas utrymme att göra fel.

Dalarna, Kenneth Andersson ombudsman:

1. - Vi har diskuterat frågan idag och alla, inklusive ordföranden Lena Olsson är eniga. Vi har förtroende för Gudrun, men det är svagt.

2. - Det finns anledning för henne att fundera på det i alla fall. Men vi kräver inte hennes avgång utan vill att hon själv funderar över sin situation.

3. - Ja, det är jag säker på.

Sörmland, distriktsordförande Firat Nemrud:

1. – Jag kan inte uttala mig om det än. Vi måste diskutera och se vad som hänt. Men det som har hänt skulle inte ha hänt. Det skadar hennes förtroende, både inom och utanför partiet. Jag godtar inte hennes förklaring om slarv. Folk som jobbar inom vården, skolan har heller inte tid – men man sköter sina saker.

2. – Kanske. Jag tror inte att det räcker med detta. Men hon har varit partiledare ganska länge, man kanske får titta igenom situationen. Det kan bli så att hon avgår, men jag vet inte än. Det här kan bli sista droppen.

3. – Det kan komma upp som en övrig fråga för att kolla hur våra medlemmar tänker i partiledarfrågan.

Uppsala län, distriktsordförande Sören Bergqvist:

1. – Jag kan bara tala för mig själv. Det är olyckligt och allvarligt – och det rubbar förtroendet för henne och för oss. Men eftersom jag tolkar det som slarv har jag fortsatt förtroende för henne.

2. – Det tycker jag inte. Sedan får vi se vilken vändning debatten tar. Det kommer alltid en efterdebatt och saker som legat och grott under ytan brukar komma upp.

3. – Det vet jag heller inte. Det beror på var det här tar vägen.

Västerbotten, distriktsordförande Lennart Gustavsson:

1. – Vi har inte hunnit diskutera det uppkomna läget. Jag tycker själv att förtroendet naturligtvis har naggats i kanten. Men jag tycker inte att vi ska springa i väg och kräva hennes avgång. Den diskussionen måste föras lugnt och sakligt.

2. - Vi har det först om en och en halv månad. Man vet aldrig hur vindarna blåser, men om frågan fortfarande är aktuell så kommer den naturligtvis upp. Nu närmare i tiden så kommer det att tals mycket om.

3. – Det måste hon dels bedöma själv. Men sedan är frågan om förtroendet diskuteras bland partiets medlemmar. Jag tror redan den är igång och då måste Gudrun vara lyhörd och lyssna.

Västmanland, distriktsordförande Tanja Linderborg:

1. – Jag har inte talat med några väljare eller partikamrater, men jag har förtroende för henne. Jag har svårt att döma utan alla fakta på bordet. Men jag är naturligtvis besviken, ledsen.

2. – Jag tycker inte det än. Det kan bara väljarna svara på, men det kan vara så att trycket blir stort. Hon ska då själv avgöra om hon ska avgå.

3. – Den är först i mars, så det är lite långt bort. Vi får se vad som händer de närmaste dagarna.

Blekinge, Willy Söderdahl, distriktsordförande:

1. - Det har vi inte diskuterat ännu så jag kan inte svara. Jag hade förtroende fram till igår, men jag vill höra båda parter innan jag säger något.

2. - Det blir samma svar som ovan.

3. - Ja, det är troligt. Om det blir på årsmötet eller på ett styrelsemöte vet jag ännu inte, men det är viktigt med en öppen diskussion.

Göteborg, distriktsordförande Börje Carlsson:

1. - Ja, vi har fortsatt förtroende. Men det här underlättar inte precis, om man säger så. Det här är inte bra för oss.

2. - Det har jag besvarat.

3. - Ja, och vi får vi säkert tillfälle att göra det innan dess också. Vi tar detta på allvar och man får ha större krav på offentliga personer, inte minst partiledare.

Kronobergs län, distriktsordförande Eva-Britt Svensson:

1. – Ja. Om hon hade gjort det här uppsåtligt så hade det varit oförlåtligt och vi hade inte haft något förtroende kvar. Men den information vi har är att hon har gjort ett misstag – och det kan alla människor göra. Ingen ska dömas på förhand. Men det är allvarligt och beklagligt. Det blir en diskussion om det här istället för de viktiga politiska frågor vi står inför.

2. – Nej. Jag uttalar mig utifrån vad jag vet i dag. Hon har bett om hjälp och det tycker jag är viktigt. När höginkomsttagare råkar ut för sådant här brukar jag alltid säga att de borde ta hjälp, men vad jag förstått har hon försökt göra det.

3. – Det tror jag. Jag sitter även i partistyrelsen och jag kan inte tänka mig annat än att frågan kommer att komma upp på vårt möte i morgon. Vi måste försöka diskutera detta med medlemmarna, eftersom det är deras förtroende som är det viktiga.

Bohuslän, distriktsordförande Siv Bergström:

1. – Personligen tycker jag att Gudrun Schyman gjort väldigt mycket för Vänsterpartiet och jag har haft ett stort förtroende för henne. Men det är klart att en sådan här skatteaffär inte är kul. Det har ryktats om att hon ska avgå inför nästa val och jag tycker att det är trist att det ska avslutas så här. Jag vill höra vad hon säger själv. Men det är trist för oss gräsrötter som arbetar för högre skatt – och så slarvar toppolitikerna. Jag förstår att det är en allvarlig affär.

2. – Jag tror att hon själv vill avgå före nästa val. Men det är trist att avsluta en positiv karriär med en sådan här skattegrej. Det kan hända att det är så allvarligt att hon måste avgå.

3. – Det kommer säkert diskuteras vid helgens eftervalskonferens och på distriktskonferens.

Skaraborg, distriktsordförande Ann Blomqvist:

1. – Ja, det har vi. Min uppfattning är att vi har det. Jag har bara medias bild av det hela, men visst är det så att det här ska inte hända. Vi har skatter av anledningar och vi är ett skatteparti, så jag anser att sådant här inte ska hända. Vi har en rörelse där det här säkert kommer att märkas och vi har andra saker framför oss där det säkert också kommer att ge utslag.

2. – Inte som jag ser det nu.

3. – Vi kommer att ha årsmöte den 15 mars och då är det nog lite sent. Man får spontana reaktioner och sådant här ska man kolla av internt först.

Dessutom har aftonbladet.se talat med:

Gotland (som är inte ett eget distrikt, men ett eget län), gruppledare i fullmäktige Brittis Benzler:

1. – Jag har kvar mitt förtroende för Gudrun som person och politiker. Det är klart att det finns en problematik, hon har gjort väldigt fel.

2. – Vi har under flera år haft en diskussion om när det kan vara lämpligt att byta partiledare. Vi har tidigare sagt att det kan vara lagom vid nästa kongress och jag ser ingen anledning att ändra den hållningen. Vi ska jobba på det sätt vi tänkt.

3. – Jag kan tänka mig att det kommer upp då.

Susanna Vidlund, Mattias Lundell, Caroline Olsson