Agenten: Jag är oskyldig

Utpekade Palmemördaren träder fram

1 av 3
mordplanen En hemlig rapport från den sydafrikanska säkerhetstjänsten. Här slås fast att Palme är en statens fiende på grund av sitt stöd till ANC. INFÄLLD: Roy Allen, 54, pekas ut som Palmes mördare. I dag bor han i Australien.
NYHETER

Roy Allen, 54, är sydafrikanen som pekas ut som Olof Palmes mördare.

I dag träder han fram i Aftonbladet och berättar att han är beredd att möta Palmegruppen:

- Sätt mig i en lögndetektor! Om den visar att jag är skyldig så kan de gå vidare med det här, annars vill jag bli lämnad i fred.

Roy Allen bor sen cirka två år tillbaka i Perth i västra Australien. Aftonbladet når honom när han sitter på ett internetkafé i staden.

- Jag försöker starta ett nytt liv här, säger han.

Han jobbar i dag med olika säkerhetsföretag - långt ifrån sanningskommissioner och uppgörelser i efterdyningarna av apartheidtiden i hans gamla hemland.

- Jag lämnade armén 1992 när det blev ny regim i landet. Jag hade svurit att följa en viss ideologi och när de här människorna som vi hade försökt bekämpa tog över så insåg jag att det var slutet för den vite mannen i armén.

Roy Allen var vid tiden för mordet på Olof Palme kapten i den sydafrikanska armén och stationerad i Oshakati i norra Namibia.

- Jag var underrättelseofficer och jobbade med att samla in material, jag var i både Portugal och England.

- Men det som ryska KGB kallar för våta operationer, du vet när man skär halsen av någon, sånt var jag aldrig inblandad i.

Använde falskt pass

Roy Allen berättar att han under sina resor alltid använde falskt pass och försågs med en rund summa pengar i kontanter.

Palmegruppen har i dag en reseräkning som gäller ett besök i Stockholm vid tiden för mordet på Olof Palme. Dokumentet är undertecknat Roy Allen och innehåller bland annat uppgifter om en övernattning på hotell Wellington i Stockholm natten den 27/28 februari 1986.

- Min signatur finns där. Men med en dator och scanner kan man göra mycket i dag och den här handlingen är falsk.

Roy Allen förnekar bestämt att han skulle ha varit i Sverige och att han är inblandad i Palmemordet.

- Men jag kan inte bevisa att jag inte var Sverige och de som ligger bakom uppgifterna kan inte bevisa att jag var där.

- Så det är deras ord mot mitt och polisen får gärna testa mig i en lögndetektor.

I reseräkningen med Roy Allens signatur går Sverigebesöket under kodnamnet Operation Slingshot - operation slangbella. Ett kodnamn som också används i ett annat dokument och ska betyda mord på Olof Palme.

Själva reseräkningen är ställd till Craig Williamson, en känd spion som infiltrerat svenskt bistånd och ANC på 1970-talet.

- Jag känner honom. Jag var i armén när han var inom polisen och han föreläste på olika kurser.

- Men jag har aldrig arbetat för honom. Vi var bara kollegor inom olika underrättelsetjänster.

Skulle inte signerat

Palmegruppen kan i dag inte med säkerhet fastställa om Roy Allens reseräkning är äkta eller en förfalskning.

- Men jag kan ju säga så här, jag har själv jobbat inom underrättelsetjänsten och efter en sån här typ av operation skulle det aldrig förekomma signaturer eller reseräkningar som kan lämna några spår. Pengarna skulle bara betalas ut ur någon hemlig fond, säger Allen.

- Personen skulle också ha använt falskt pass, så mr Allen skulle vara mr Smith eller mr Jones om du förstår hur jag menar.

En av dem som ligger bakom det nya Sydafrikaspåret och utpekandet av Roy Allen är den numera avlidne Tai Minaar som var generalmajor i den militära säkerhetstjänsten i Sydafrika.

- Jag känner Tai Minaar. Vi gick en kurs tillsammans i den gamla byrån för nationell säkerhet 1973, säger Roy Allen.

- Jag vet inte vad han har haft för motiv att peka ut mig. Men många av de här som jobbade på den tiden har i dag inte så hög trovärdighet, saknar jobb och är säkert ute efter belöningen som ges till den som löser mordet.

Richard Aschberg, Anders Hasselbohm