Hon kan bli åtalad för skattebrott

NYHETER

Gudrun Schymans skatteavdrag granskas nu av Ekobrottsmyndigheten. Hon riskerar att åtalas för skattebrott.

- Omfattningen är sådan att det kan finnas en misstanke om brott, säger avdelningschefen Gösta Ivarsson.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, ska begära av skattemyndigheten i Simrishamn att få se all dokumentation.

- Jag har gett direktiv till chefsåklagare Gertrud Holm att se om det finns förutsättningar för att inleda en förundersökning, säger Gösta Ivarsson, chef för EBM:s södra avdelning.

Olika kategorier

EBM kommer att sortera avdragen i olika kategorier:

Dubbel ersättning. Gudrun Schyman har yrkat avdrag för flera flygresor, hyrbilar och taxiresor. Men fakturorna var redan betalda av riksdagsförvaltningen, vänsterpartiets riksdagsgrupp respektive några medieföretag.

Brottsrubriceringen kan bli skattebrott, eller den mildare varianten skatteförseelse om beloppet understiger 28 000 kr.

Avdrag utan kvitton. Schyman har gjort avdrag för hotell, tidningsprenumerationer och resor. Men hon kan inte styrka att hon haft utgifterna. Detta kommer sannolikt inte att utredas vidare.

Representationen. Skattemyndigheten sågar Gudrun Schymans representationsnotor eftersom hon inte kan styrka att dessa har med riksdagsuppdraget att göra. Även här kommer Schyman troligen att slippa undan.

Har en "livlina"

- Generellt sett är det aldrig brottsligt att göra ett avdrag så länge man inte lämnar en oriktig uppgift. Bevisbördan ligger hos åklagaren, säger Gösta Ivarsson.

Det finns en "livlina" för Gudrun Schyman. Om EBM anser att hon bara varit slarvig och inte haft något uppsåt slipper hon åtal.

Andreas Harne