Hennes dagar är räknade

NYHETER

Gudrun Schyman visste vad som är rätt och fel. Och hon talade om det, med skärpa.

Avdragsfifflet raserar grunden för hennes framgångar. Schymans dagar som vänsterledare är räknade.

Foto: PRESSENS BILD
klarar inte ett åtal Om Ekobrottsmyndigheten bestämmer sig för att åtala Gudrun Schyman är hennes dagar med säkerhet räknade - trots att hon gjort sig känd som en riktig överlevare, skriver Lena Mellin.

Den 7 januari firade Gudrun Schyman tioårsjubileum som ordförande i vänsterpartiet. Det betyder att hon är näst äldst i yrket, bara Alf Svensson har suttit längre.

Med alla rimliga mått mätt var alltså Schymans dagar på partiledarposten räknade redan före skatteaffären. Den skyndar på processen.

Precis som Alf Svensson vilar Gudrun Schymans framgångar på moralism. Men Schyman är lite häftigare. Byter män, förverkligar drömmar och har kul på kalas.

Det slog slint

Gudrun Schyman vet vad som är rätt och fel. Det är fel att betala kvinnor underlöner. Det är fel av israelerna att ge sig på palestinierna. Det är fel att sänka skatterna, fel av Bush att vilja kriga mot Irak och fel att inte avveckla kärnkraften.

Men när förra årets deklaration skulle göras slog det slint. Schyman visste inte längre vad som var rätt eller fel. Hon skrev under en deklaration med avdrag på minst 183 000 kronor utan att blinka. När skattemyndigheten blev frågvis skickade hon in kvitton hon redan fått betalt för.

Därmed är grunden för Gudrun Schymans politiska framgångar raserad. Den som inte vet vad som är rätt eller fel när man deklarerar har rimligen svårt att hålla reda på det även i andra sammanhang.

Saknar pondus

En stor del av vänsterpartiets rekordframgångar i valet 1998 berodde på Gudrun Schyman. Hon attackerade framgångsrikt socialdemokraterna från vänster. De förde en orättvis politik sa Schyman och fördubblade vänsterpartiets väljarkår.

Men med vilken pondus kan Gudrun Schyman i fortsättningen tala om orättvisor? Avdragen avslöjar att hon flyger till Brasilien, till Australien och Nya Zeeland, äter middag på Maxim i Paris. Och hon låter oss andra betala.

Vänsterpartiet ingår i regeringsunderlaget. Enligt en uppgörelse som träffades i höstas ska överenskommelser under den här mandatperioden presenteras gemensamt av de tre samarbetspartierna v, mp och s.

Hånleenden

Med vilken trovärdighet ska vänsterpartiets representant från och med nu presentera förslag om höjda skatter och skärpt skattekontroll? Hånleende riskerar att dominera i publiken.

Gudrun Schyman vill att svenska folket ska rösta ner förslaget om att byta kronan mot euro. I början av veckan var hon nej-sidans starkaste kort. En kvinna som darrande av upprördhet skulle attackera centralism, slutenhet och orimliga lönevillkor.

Den rollen har blivit betydligt svårare att spela. Schyman kör ju själv i gräddfilen.

Kan vara brott

Att Ekobrottsmyndighetens södra avdelning bestämt sig för att begära in papperen från skattemyndigheten lägger sten på börda. Det kan leda till förundersökning och åtal.

Det klarar inte ens överlevaren Gudrun Schyman. Även om hennes förmåga att komma ner på fötterna är imponerande.

Lena Mellin