Han är en skräck för de rika i USA

Michael Moore slåss med humor som vapen

NYHETER

NEW YORK

Han har blivit vänsterns nya superhjälte.

Och han gillar att chockera:

- Vita män är hariga. Hade det funnits svarta män på flygplanen som flög in i WTC hade de krossat kaparna, sa Michael Moore och blev mordhotad av nazister.

Foto: ALLIANCE ATLANTIS
Skjuter vilt med skratt Michael Moore avslöjar makthavare och missförhållanden i USA i filmer och böcker. Han skojar med det mesta med en allvarlig underton.

I kväll syns denne man i SVT 2 i "Michael Moores USA" där han avslöjar makthavare och missförhållanden i sitt älskade hemland.

Plånboksfärg

Han lyckas få rika it-företagare agera i sällskapslekar som "sänk en hemlös" och "kasta paj på en pank".

Han låter afro-amerikaner byta sina plånböcker till gladare färger efter att en polis sköt en svart som drog fram sin svarta plånbok som var "misstänkt likt ett skjutvapen".

Dessutom får guvernörerna i Texas och Florida tävla om vem som ska genomföra flest avrättningar.

Vinnaren får bli president.

Sedan serien spelades in i USA, 1999, har George W Bush blivit president och Michael Moore mångmiljonär genom storsäljande böcker och filmer.

Vapenfilm

I Sverige har boken Korkade vita män just kommit på svenska och den senaste succédokumentären Bowling för Columbine, om de amerikanska vapenlagarna och amerikanernas villighet att använda vapnen, har premiär på Göteborgs filmfestival i helgen.

- Vår mentalitet i Amerika är att skjuta först och ställa frågorna sedan. Vi tar till vapen på ett sätt som inget annat land tar till vapen, säger han.

Kritikerna menar att Michael Moore själv är lite snabb på avtryckaren.

Hans ovanliga kombination av grävande journalistik, svart humor och drastiska slutledningar retar gallfeber på många, särskilt rika människor.

Ibland för att han har rätt, ibland för att hans resonemang inte håller.

Mordhotad

Och ibland för att han bara är knäpp. Som när han säger att vita män är mesar som inte ens klarade av att avväpna några kapare beväpnade med ynkliga små mattskärare.

Han sa det i London, som en humoristisk provokation, och blev mordhotad i England och väckte hat i USA. Något som också hans nyvunna rikedom bidragit till.

Han bor i en 15-miljonerslägenhet på Manhattan, New York.

- Ingen som kommer från arbetarklassen missunnar mig mina framgångar, säger Moore.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM