”Det känns ensamt”

Gudrun Schyman grät på hemliga krismötet

Foto: YVONNE ÅSELL/SCANPIX
VÄNSTERLEDARENS VÄRSTA DAG Efter att ha svarat på journalisternas tuffa frågor hela dagen mötte Gudrun Schyman i går kväll partivännerna. Hon slapp korsförhör - istället fick kamraterna stödja sin trötta och slitna ledare. Tysta lyssnade de till Gudrun Schymans förklaringar om deklarationen och avdragen - och hennes gråt.
NYHETER

Hela dagen höll hon masken framför tv-kamerorna.

Men i går kväll, omgiven av partikamrater, bröt Gudrun Schyman ihop och började gråta.

- Det känns så ensamt, sa hon.

Foto: BJÖRN LINDAHL
En tårögd Gudrun Schyman efter mötet med partikamraterna.

Strax efter klockan sex i går kväll samlades vänsterpartiets förtroenderåd för ännu ett krismöte. Gudrun Schyman, 54, skulle själv få förklara de felaktiga avdragen i sin deklaration.

Det blev inget korsförhör. I stället fick partikamraterna stödja sin ledare som fram till dess varit samlad och sakligt besvarat alla frågor från pressen.

Tysta lyssnade de till hennes förklaringar och tårar.

- Jag var också ledsen, det här är jobbigt för oss alla, säger Lars Ohly, riksdagsledamot som var med på mötet.

"Vill vrida klockan tillbaka"

Gudrun Schyman var trött och sliten efter att bara ha fått en timmes sömn natten till i går. Mötet avbröts efter en timme.

- Hon tycker att det är jättejobbigt och säger att hon vill vrida klockan tillbaka, säger Owe Hellberg, riksdagsledamot.

Gudrun Schyman fick bland annat förklara varför hon lämnat in samma kvitton två gånger. Notan från restaurang Maxim i Paris gick både till förtroenderådet, som ansvarar för riksdagsledamöternas budget, och till partiet centralt.

- Hon visste inte själv varför det hänt. Det kan vara så att det handlar om problem med våra egna rutiner. Att fakturan skickats från oss till partiet, säger Owe Hellberg.

Inget har varit lika svårt

Det är inte första gången som Gudrun Schyman fått stå till svars inför sina partikamrater. Alkoholismen, taxiresorna, städhjälpen. Men ingenting har varit lika svårt att förklara som skattesmitning.

Alla frågor är inte ställda och långt ifrån alla svar givna.

- Vi ser det som en process och ska nu börja granska de utbetalningar som gjorts, säger Owe Hellberg.

Förtroenderådet nöjer sig med att granska fem år gamla kvitton. Men partiet centralt tänker göra en totalrevision av hela Schymans partiledartid. För ett par veckor sedan firade hon tio år som partiordförande.

Efter mötet lämnade Gudrun Schyman riksdagen. Hon stängde in sig i sin lägenhet i Gamla stan för ett sista telefonmöte med partitoppen sent i går kväll.

Återbud till Irakdebatten

- Jag måste lita på vad Gudrun säger. Med de många resor hon gjort så kan sånt här hända, men samtidigt är det inte acceptabelt att slarva på det här sättet. Man måste deklarera ordentligt, säger Camilla Sköld Jansson, riksdags-ledamot och medlem av partiets verkställande utskott.

Kan Gudrun sitta kvar om hon åtalas för skattebrott?

- Inte om det går till åtal. Då kommer saken i ett annat läge.

I dag, klockan nio på morgonen, skulle Gudrun Schyman ha debatterat den fråga hon brinner mest för just nu - situationen i Irak. Men hon har tvingats lämna återbud och ersätts av Lars Ohly.

I stället ska hon än en gång redogöra för sina avdrag. Den här gången för partistyrelsen och riksdagsgruppen.

Jessica Ritzén