”Jag ville hjälpa det svenska försvaret”

Agenten bjöd ÖB till fasanjakt på sitt slott

NYHETER

MALMÖ

Slottsherre, gödselimportör och hemlig agent.

Genom åren har Claes Ebbe Alwén levererat en rysk radar och delar till andra topphemliga projekt.

– Jag gjorde det för att jag kunde hjälpa svenska försvaret, säger han.

Foto: krister hansson
slottsherre – och hemlig agent Claes Ebbe Alwén framför sitt slott Dybeck dit tidigare ÖB:n Bengt Gustafsson och ubåtsjägaren Emil Svensson bjudits på fasanjakt. I dag har försvaret avbrutit samarbetet med Alwén som dömts till fängelse för bokföringsbrott och är åtalad för bland annat grovt skattebedrägeri.

Claes Ebbe Alwén kan använda sig av många titlar. Förutom de redan nämnda är han kapten i reserven, uppfödare av tjurar – och straffad ekonomisk brottsling.

– Det där är något som jag inte vill kännas vid. Jag är inte ett dugg kriminell, säger han.

Claes Ebbe Alwéns kontakter med svensk underrättelseverksamhet sträcker sig tillbaka till tidigt 90-tal.

Då öppnades den lucka som uppstod efter underrättelseorganisationen KGB:s fall och som varade ett par år tills efterträdarna SVR och FSB stängde igen den.

Under den korta tiden var det möjligt att med goda kontakter och rikligt med dollar skaffa sig tidigare topphemlig sovjetisk militär utrustning.

Som gödselhandlare med goda kontakter i gamla östblocket sedan 1967 ansågs Claes Ebbe Alwén och hans bolag Exico AB som perfekt av de svenska spioncheferna.

Vän med höga militärer

– Jag är bra på att supa KGB-officerare under bordet. Jag tar dem en efter en, säger han.

Dessutom hade han sedan tidigare goda kontakter inom försvaret. Bland umgängesvännerna fanns bland andra förre ÖB Bengt Gustafsson och ubåtsjägaren Emil Svensson som han bjöd in till fasanjakt på Dybecks slott.

”Jag var mellanhand”

Det var Alwén som försåg Försvarets materielverk (FMV) med den ryska flygjaktradarn som i dag finns under namnet ”Projekt Ebbe” på Malmens flygplats utanför Linköping.

Själv vill han tona ner uppgifterna om spionage.

– Jag var mellanhand mellan svenska FMV och dess ryska motsvarighet. Ville ryssarna att vi skulle få grejor av dem fick vi det, ville de inte fick vi inget.

De sista åren före konkursen arbetade Exico AB enbart åt FMV.

Men samarbetet mellan Alwén och FMV började knaka i fogarna. Han tror att det dels berodde på att han dömdes till ett halvt års fängelse för bokföringsbrott.

Gäst när tsaren begravdes

En annan viktig anledning tror han kan vara att han, som ende svensk, var inbjuden till den ryske tsaren Nikolaj II:s begravningsceremoni den 17 juli 1998. Där ståtade han i sin paraduniform som svensk reservofficer.

– Säpo trodde att jag var dubbelagent, säger han.

Schismen med Roberth Winton, som han tycker har förläst sig på Jan Guillous böcker om Carl Hamilton, skyndade på fallet.

– Det är synd om honom att han hamnade i det här eftersom han inte klarade av det. Det är han som har förstört allt och lett till att verksamheten avslöjades.

Inbrottet på Exicos kontor den 15 augusti 2001, som Roberth Winton utförde med hjälp av poliser och en låssmed, tycker han var höjden av klantighet.

– Någon har gett Winton uppdraget och det är obegripligt. FMV hade bara kunnat ringa mig.

Från FMV:s sida har allt samarbete med Claes Ebbe Alwén upphört.

– Jag måste stämma FMV. Jag har förlorat enorma summor på alla de investeringar jag har gjort i Ryssland.

Claes Ebbe Alwén är åtalad för grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Fortfarande pågår någon form av utredning från polisens sida.

– Via mina vänner i Ryssland fick jag veta att Säpo skickat dit fyra man före jul för att ta reda på vad vi sysslat med, säger Claes Ebbe Alwén.

Per-Ola Ohlsson, Per Lindelöw