Säpoman misstänkte att han var infiltratör

NYHETER

MALMÖ

Säpo i Malmö misstänkte att Roberth Winton var infiltratör.

Han visade stort intresse för deras arbete, men skyddades själv från kontroll eftersom han var säkerhetschef i Exico AB.

Winton bearbetade speciellt en kriminalinspektör vid Säpo.

De träffades första gången på en skjutbana i Malmö. Under samtalet fick Säpomannen en känsla av att allt inte stod rätt till och han kontaktade sin chef.

Höll föredrag hos Säpo

Senare kontaktade Winton Säpo flera gånger. En gång hade han med sig sin meritförteckning och den uppsats om IB-affären han skrivit under studierna.

Hans slutsats i uppsatsen är:

”Fast kanske är det så att man ibland måste tillåta en demokrati att försvaras med odemokratiska medel.”

Roberth Winton fick efter påstötningar hålla ett föredrag om sina företag på Säpo och sa sig vara intresserad av anställning.

I förhör säger Säpomannen att han trodde att Winton hade fått i uppdrag av någon att infiltrera Säpo eller den ”öppna” polisen.

Övningssköt med poliser

Några år tidigare hade Säpo i Malmö intresserat sig för Exico AB eftersom företaget sökt visering för en ryss som var identifierad som underrättelseagent.

Säpo i Stockholm beordrade sina kollegor att hålla tassarna borta från Exico eftersom de kunde störa annan verksamhet.

Winton hade även goda kontakter med vanliga poliser. Han brukade öva på polisens skjutbana med en grupp ur piketpolisen som också poserade för reklambilder till vapenföretaget Aimpoint tillsammans med Winton.

Per-Ola Ohlsson, Per Lindelöw