AIK-ungdomar döms till vård

Utsatte kamrater för övergrepp

NYHETER

STOCKHOLM

Vård inom socialtjänsten och böter.

Det blev straffet för de fyra tonårspojkar från AIK:s pojklag som i somras utsatte yngre kamrater för sexuella övergrepp under ett fotbollsläger.

Var de fyra ute efter sex eller inte? Det har varit den avgörande frågan för Solna tingsrätt som kommit fram till att så inte var fallet. Avsikten var, enligt domstolen, i stället att skrämma de yngre kamraterna till undergivenhet mot de äldre.

  De fyra tonårspojkarna gav sig på de yngre på fotbollslägret i Katrineholm i somras för att galga dem - offret får en galge inkörd mot eller i analöppningen. Ett offer slet sig loss, men de andra två fick utstå behandlingen med galge respektive PET-flaska.

Själva utsatta

  Rättegången hölls bakom stängda dörrar men av domen framgår att både offer och gärningsmän hört talas om galgning och ser det som tradition inom AIK. Ett sätt för äldre spelare att sätta sig i respekt hos de yngre. Tre av de dömda har uppgett att de själva blivit galgade på läger på Gotland och Åland.

  Men AIK slår ifrån sig.

  - Vi vet inte om det verkligen är så allvarligt. Ledningen för klubben har inte hört talas om begreppet galgning före det här, säger Lars Viklund, styrelseledamot i AIK.

  I höstas inledde dock åklagare Eva Wintzell en förundersökning om fler pojkar drabbats av övergrepp inom klubben.

  Kammaråklagare Erika Fjällhed, som drivit målet mot de fyra pojkarna, har hävdat att behandlingen är att jämföra med ett påtvingat samlag och ville ha pojkarna dömda för våldtäkt eller försök till det brottet.

  Men tingsrätten dömer dem för olaga tvång och ofredande.

Inte våldtäkt

  De yngre pojkarna fick kränkande och förnedrande behandling. Men då det alltså inte var fråga om något sexuellt umgänge kan förövarna inte dömas för våldtäkt, resonerar rätten. Men en pojke döms också för att ha hotat två pojkar med våld.

  - Jag anser att det var en sexuell handling och gärningsmännen var medvetna om det, säger Erika Fjällhed, som nu ska fundera på om hon ska överklaga domen.

  Hon anser nämligen att de dömda känt till handlingens sexuella innebörd.

  Också Börje Svensson, psykoterapeut på Rädda Barnen är kritisk. Har ändtarmen penetrerats borde förövarna ha dömts för våldtäkt, anser han.

  Två av de dömda pojkarna har redan lämnat AIK. Övriga två är avstängda och får aktivt samtalsstöd, men kommer att få stanna i klubben, säger Lars Viklund.

"Tar lärdom"

  - De kommer successivt få möjlighet att återvända. Men villkoret är att de ska vara oerhört klara över det oacceptabla i det som hänt.

  Inger Båvner, ansvarig för barn- och ungdomsidrott i Riksidrottsförbundets styrelse, tror inte ungdomsidrotten tar generell skada. Hon har aldrig hört talas om något ens liknande övergreppen i AIK, och tror inte det är utbrett i klubbarna.

  - Men alla seriösa ledare måste vara oerhört uppmärksamma på sådant här. Jag hoppas klubben tar lärdom, säger hon.

TT