Fiats patriark Gianni Agnelli död

Förvandlade familjeägda Fiat till en global industrijätte

NYHETER

ROM

Gianni Agnelli, en av Italiens mäktigaste industrimän, har avlidit 81 år gammal. Agnelli förvandlade den familjeägda biltillverkaren Fiat till en global industrijätte. Hans bortgång sammanfaller med Fiats hittills största kris.

Foto: AP
Gianni Agnelli dog i sitt hem.

Agnelli avled i sitt hem i Turin efter en längre tids sjukdom, meddelade familjen på fredagen. Hustrun Marella och dottern Margherita med familj var närvarande vid dödsbädden.

  Begravningen kommer att hållas i hemmet.

  Agnelli, som var hedersordförande i Fiat, har under en längre tid haft sviktande hälsa och behandlades förra året för prostatacancer i USA.

  Hans bortgång kom samtidigt som medlemmar av Agnelli-klanen samlades till ett möte där de planerade att diskutera den värsta krisen i Fiats 104-åriga historia.

  Medlemmar av familjen Agnelli höll ett kort möte på fredagsmorgonen efter beskedet att en av Italiens mest respekterade personer hade avlidit. Den silverhårige patriarkens inflytande spände över stora delar av det italienska samhället, från affärsvärlden och politik till sport.

  Ledande italienska politiker utryckte sin respekt för Agnelli.

Sorgsen Prodi

  EU-kommissionens ordförande Romano Prodi, tidigare Italiens premiärminister, sade att beskedet gjorde honom "mycket sorgsen" och han hoppades att företaget skulle "komma över sina problem".

  Fiat befinner sig i kris på grund av problemen för dess bilverksamhet, Fiat Auto, vilket har lett till en förlust för hela koncernen.

  Fiats aktie - som i december föll till sin lägsta nivå på nästan 20 år - steg med omkring 5 procent efter beskedet om Agnellis bortgång. När det förra året dök upp rykten om att Agnelli avlidit steg aktiekursen på grund av förväntningar om att det skulle underlätta för Fiat att sälja bilverksamheten till sin amerikanska partner General Motors.

  Fiat sålde en aktiepost på 20 procent till GM för snart tre år sedan och koncernen har en option att sälja resten till GM från och med nästa år.

  Agnelli, vars farfar grundade företaget 1899, blev vd i Fiat 1963 och ordförande 1966, en post han behöll i 30 år.

Senator

  Det har under senare tid spekulerats över att familjen vill göra Giannis yngre bror Umberto, 69 år, till ordförande i Fiat i stället för nuvarande ordföranden Paolo Fresco.

  Gianni Agnelli gjorde sig först känd som en playboy med extravagant klädstil och romanser med kända kvinnor, däribland Anita Ekberg. Men senare vändes hans intresse till näringslivet och familjeklenoden Fiat. Han avgick som ordförande först 1996.

  Under Agnellis ledarskap infogades Lancia, Maserati, Alfa Romeo och Ferrari i Fiats bilimperium. Fiat gav sig också in i flygindustrin, kraftteknik och telekommunikation med varierande framgång.

  Agnellis inflytande sträckte sig också till maktens korridorer i Rom där han uppvaktades av politiker. Han utnämndes till senator på livstid 1991.

  Även efter sin avgång som ordförande behöll Agnelli sitt inflytande i Fiat och motsatte sig försäljningen av Fiat Auto till GM.

  Trots sina problem står Fiat-koncernen fortfarande för nästan fem procent av Italiens totala ekonomi.

TT-DPA