Schymans framtid avgörs på söndag

V höll krismöte idag

NYHETER

STOCKHOLM

Väljarnas reaktioner på Gudrun Schymans skatteaffärer är hårdare än någonsin tidigare.

  Och vänsterpartiet ser ett snabbt beslut om Schymans framtid som avgörande. Enligt partisekreteraren Pernilla Zethraeus kan beskedet komma på söndag.

Några klara bud gavs inte efter fredagskvällens möte med riksdagsgruppen och partistyrelsen. Pernilla Zethraeus sade att man ska försöka komma fram till besked i ena eller andra riktningen på söndag, då företrädarna för partidistrikten sagt sitt.

  - Inget är möjligt och inget är omöjligt, det finns ännu inga skarpa förslag. Ledningen har förklarat att den har förtroende för Gudrun Schyman. Men det finns en förtroendekris för partiet och den måste vi hantera, sade Zethraeus.

  - Jag tror på Gudrun Schymans förklaringar och jag är helt övertygad om att det inte är uppsåtligt, fortsatte hon.

Timeout

  Riksdagsledamot Marie Engström delade Zethraeus bedömning av brådskan. På mötet hade Schyman lyssnat, och nu ligger "bollen" hos henne, sade Engström.

  Tydligast var Owe Hellberg, riksdagsledamot från Gävleborg. Han anser att Schyman bör ta en politisk timeout medan skattemyndigheterna och partiet under våren reder ut hennes affärer.

  - Alla tycker att det här är allvarligt som har skett och svenska folket har reagerat mycket starkt. Det skulle vara en markering att vi som parti inte rycker på axlarna, sade Hellberg.

  Han uppgav att "några andra" på mötet delat hans åsikt, men ville inte specificera hur många de skulle vara. Redan på torsdagen krävde också Yvonne Oscarsson - ordförande i Owe Hellbergs partidistrikt i Gävleborg - Schymans avgång.

  Efter mötet hölls ännu ett, nu i partiets verkställande utskott (VU). Efter VU:s sittning ville varken Schyman eller en av hennes nämnda möjliga efterträdare, Lars Ohly kommentera. Av ledamöterna lättade bara Camilla Sköld Jansson på förlåten.

  - Jag bedömer det som helt öppet åt vilket håll beslutet kan gå. Men partiet befinner sig i kris, sade hon.

Starka reaktioner

  Hon ville inte spekulera i om beslutet blir att Schyman avgår, tar en timeout som partiledare eller om det blir någon annan lösning.

  Krismötena avlöste varandra under hela fredagen. Partiets riksdagsledamöter var upprörda och medgav att affären skadar partiet.

  Också reaktionerna utanför riksdagshuset är starkare än någonsin tidigare. Bara via hemsidan har det kommit 300-400 e-postbrev, berättar Lars Ohly.

  - Majoriteten anser att Gudrun Schyman inte kan sitta kvar. Jag har aldrig varit med om maken. När vi hade Gudruns missbruksproblem var vi inte i närheten av det här.

  Men än har Schyman alltså inte valt att ställa sin plats till förfogande, och Ohly tycker fortfarande inte det finns anledning att kräva hennes avgång.

  - Det är klokt att lyssna på reaktioner från medlemmar och människor utanför partiet. Vi ska ta oss den lilla tid som står till förfogande innan vi fattar beslut.

"Nej, nej, nej"

  - Vi kan inte gå omkring och säga att Gudrun Schyman sitter kvar om inte. . . och skapa osäkerhet om hennes ställning. Antingen sitter hon kvar och har partiets stöd eller också gör hon det inte, säger Ohly.

  Men blir det åtal mot Schyman förändras läget, anser han. Då blir det mycket svårare att sitta kvar. Varje steg i rättsliga processen som leder mot en eventuell fällande dom är försvårande, anser Ohly.

  Han fick också frågor om han själv kan tänka sig att kandidera som partiledare.

  - Nej, nej, nej, ropade han.

Mats Eriksson/TT , Lillemor Idling/TT