Byggavfall kan hjälpa polisen

NYHETER

Samma natt som Helen Nilssons döda kropp dumpades vid ett stenröse slängdes också byggmaterial på platsen.

Samtidigt pågick en renovering i en av de misstänkta kusinernas stuga - den byggnad där polisen tror att Helen mördades.

- Allt kan ha förts dit i samma bil, konstaterar mordutredarna.

Helen Nilsson blev tio år gammal.

Tioåriga Helen Nilsson från Hörby hittades mördad vid lunchtid den 26 mars 1989. Kroppen låg i en plastsäck som dumpats vid stenröset i Bröd.

Polisen vet att kroppen inte fanns där dagen innan. Då fanns inte heller det byggmaterial som samtidigt hittades på platsen.

Det handlar om skåpluckor och delar av en köksinredning samt väggbeklädnad och mattor som troligtvis kom från ett våtutrymme.

- Av placeringen att döma har detta lagts dit innan kroppen placerades där, konstaterar mordutredare Per-Åke Åkesson. En teori är att avfallet använts för att dölja säcken i den bil som transporterade dit den. Då kastades detta dessutom ut först.

Intressant avfall

De mordutredare som då arbetade med fallet tog inte hand om byggnadsmaterialet eller sökte efter fingeravtryck, vilka borde varit lätta att hitta på exempelvis köksluckorna.

- Vi har i utredningen inte hittat någon dokumentation om detta, berättar Per-Åke Åkesson. Och vi vet inte vart avfallet tog vägen.

Det kastade byggnadsmaterialet är särskilt intressant eftersom polisen vet att det under den här perioden pågick renovering i den stuga där en av de misstänkta kusinerna är bosatt.

Finkammade stuga

Det är den stugan som i flera veckor före jul var avspärrad och som polisens tekniker finkammade i sin jakt på spår efter Helen Nilsson.

Det finns misstankar om att hon hölls fången där i flera dygn innan hon mördades.

Pelle Tagesson