”Det lutar åt att hon går”

NYHETER

Vänsterpartiet har redan börjat sörja Gudrun Schyman.

Klockan tickar allt snabbare för partiledaren.

- Man vill ha henne kvar, men får inte ekvationen att gå ihop, säger en högt uppsatt vänsterpartist.

Foto: PETER KNOPP
"Senast på söndag eftermiddag ska vi ha satt ner foten", säger riksdagsman Lars Ohly (v).

Hon är partiledaren som gjort sig känd för att storma i partiet som har svårt att hålla sams. I går var Gudrun Schyman knäpptyst och det bråkiga partiet för en gångs skull helt ense.

- Jag har aldrig hört så lite konfrontation. Det finns inga falanger, alla jämkar och håller ihop, säger riksdagsledamot Owe Hellberg.

Enighet krävs. Senast på söndag avgörs om Gudrun Schyman har någon framtid som partiordförande.

- Alla måste ge sitt stöd om hon ska kunna fortsätta. Det räcker med att två är emot, så går det inte, säger Habib Effati, partistyrelseledamot.

"Sorg och tragedi"

Det har lagt sig en begravningsstämning över vänsterpartiet. Ingen vill att hon ska avgå, men många tror att loppet är kört.

- Det finns en stor sorg och tragedi i det här. Man har unnat henne ett bättre slut, säger en vänsterpartist.

I går satte sig Gudrun Schyman på podiet i partiets samlingssal för att lyssna och svara på frågor. Vem som gjort hennes deklaration vägrade hon även i går att avslöja. Inte lyckades hon heller få alla övertygade om sin oskuld.

- Alla söker bra förklaringar som vi kunde stå upp och slåss för. Men det räcker inte med att "det inte var meningen", säger en vänsterpartist i partitoppen.

Beredd att slåss

Gudrun Schyman visade dock att hon är beredd att slåss. Redan i torsdags kom hon med idén att kontakta en försvarsadvokat. Thomas Nilsson redogjorde för rättsläget efter lunch i går för den samlade partistyrelsen och riksdagsgruppen.

Utan alla fakta på bordet konstaterade han att beloppet som Gudrun Schyman är misstänkt att ha skattefuskat med är tillräckligt stort för att utgöra grund för en förundersökning.

Ändlösa krismöten

- Men det krävs grov oaktsamhet för att man ska bli fälld. Och det i sin tur kräver att det finns ett uppsåt, att man velat fuska, säger Lars Ohly, riksdagsledamot och den som höll i mötet i går.

Advokaten redogjorde också för hur lång tid en process kan ta.

- Eftersom det är ett uppmärksammat fall tror han att en "förförundersökning" tar flera veckor, och om det leder till en förundersökning så handlar det om flera månader, säger Lars Ohly.

Tiden är avgörande för partiet. Vänsterpartisterna är redan trötta på medieuppbådet som fyller partiets korridorer dagarna i ända.

Någon politik förs inte. I stället går tiden åt till ändlösa krismöten där för- och nackdelarna med att ha kvar Gudrun Schyman som partiledare diskuteras.

Fristen löper ut i morgon

Det är hos henne partiet lagt bollen.

- Det finns bara två alternativ, stanna eller gå. Senast på söndag eftermiddag ska vi ha satt ner foten, säger Lars Ohly.

I dag möter Gudrun Schyman barskare röster. Till eftervalsanalysen kommer 50 medlemmar från distriktet som inte står henne lika nära.

De får en avgörande betydelse för hennes framtid. På söndag löper partiets tidsfrist ut.

Redan i går hade en högt uppsatt vänsterpartist sin bedömning klar.

- Det lutar ut att hon går, sa han tyst.

Jessica Ritzén, Elisabeth Lindham