Bidraget har inte höjts på nio år - trots alla löften

Ensamstående föräldrar får lika mycket i dag som 1994

NYHETER

Hyrorna har gått upp med drygt fjorton procent sedan 1994.

Priserna är nästan tolv procent högre.

Men stödet till ensamstående föräldrar har inte höjts ett öre på nio år.

Foto: JAN LUTHMAN
"orättvist" Irén Nässén är ensamstående mamma till Daniel, 11, och Emmelie, 13. Hon är trött på att underhållsstödet aldrig höjs. "Det är orättvist mot en stor grupp människor."

- Det är som om vi ensamstående föräldrar inte räknas i dag. Man bara stramar åt och sparar in på allt, säger fyrabarnsmamman Irén Nässén i Östersund.

"Gör inte någon rik"

Hon lever ensam med barnen Emmelie, 13, och Daniel, 11. Sist underhållsstödet höjdes gick de fortfarande på dagis.

- Jag tycker åtminstone att det ska följa inflationen. Sen gör väl inte det någon rik men det är åtminstone mer rättvist.

De ensamstående mammorna har länge varit samhällets bortglömda grupp. Trots löften i två valrörelser står underhållsstödet till ensamstående föräldrar och stampar på 1 173 kronor per barn och månad - exakt lika mycket som i februari 1994.

Thalén lovade

Då beslutade riksdagen att frysa stödet och inte, som tidigare, räkna upp det med basbeloppet en gång om året.

- Det var ett led i saneringen av statens finanser. Man ville få kontroll över utgiftsökningarna, säger Anita Wikström, som utreder stödet för socialdepartementet.

Regeringen har flera gånger talat om en höjning av underhållsstödet. Våren 2001 lovade dåvarande socialförsäkringsminister Ingela Thalén att försöka få in höjningen i vårbudgeten. Efter valet i höstas enades regeringen, miljöpartiet och vänsterpartiet om att prioritera en höjning.

Men ingenting har hänt.

- Jag är mycket väl medveten om att ensamstående föräldrar har det jättesvårt att få det att gå ihop. Det är en prioriterad fråga men jag kan inte lova en höjning. Det beror på den ekonomiska utvecklingen, säger barn- och familjeminister Berit Andnor.

139 kronor fattas

Under de nio år som gått sedan frysningen har hyrorna ökat med 14,4 procent. Konsumentpriserna har stigit med 11,9 procent sedan februari 1994.

1 173 kronor i februari 1994 motsvarar alltså 1 312 kronor i dag.

Regeringens utredning om underhållsbidraget ska vara klar den 31 mars.

Så ska stödet fungera

Elisabeth Lindham