Ministern kräver ny utredning

Efter Aftonbladets avslöjande: FMV:s affärer granskas

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
försvarsministern vill ha svar Försvarsminister Leni Björklund kräver att Försvarets materielverk lägger alla papper på bordet angående affären med den hemliga ryska radarn.
NYHETER

Försvarsminister Leni Björklund kräver en ny utredning av FMV:s affärer med företaget Exico AB.

Anledningen är Aftonbladets avslöjanden de senaste dagarna om svenskt industrispionage i Ryssland.

Vid mötet i går med Försvarets materielverks generaldirektör Birgitta Böhlin fick försvarsministern beskedet att det ska göras en fullständig genomlysning av hur FMV handlagt upphandlingarna.

Mutor och stöld

Enligt Birgitta Böhlins information till försvarsministern gällde uppdraget till Exico ett helt öppet köp av mätutrustning av det ryska statliga exportföretaget Rosvooruzhenie.

Trots att de svenska agenterna i Exico i polisförhör sagt att det handlade om mutor, pengar till ryska maffian och stöld, hävdar FMV att upphandlingen skett korrekt.

De flesta handlingarna som rör upphandlingen är hemligstämplade och Birgitta Böhlin har inte velat kommentera Aftonbladets frågor.

Leni Björklund avvaktar den planerade internrevisionen på FMV och vidtar i nuläget inga ytterligare åtgärder.

"Skärper rutinerna"

I går fick biträdande finansminister Gunnar Lund en rapport av Lars-Hjalmar Wide, generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

- Wide förklarade att ISP ska skärpa rutinerna för hur tillstånd ges och i samarbete med polisen göra inspektioner hos den som söker tillstånd för tillverkning av krigsmateriel, säger han.

Per Lindelöw, Per-Ola Ohlsson