Partiets val: är fusk okej?

Ny ledare ger mindre makt och färre väljare

1 av 7 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Ska hon stanna eller gå?
NYHETER

I morgon avgörs Gudrun Schymans framtid.

Om partiet låter henne stanna är signalen solklar - skattefusk är okej.

I dag var det meningen att vänsterpartiet skulle träffas för att i lugn och ro diskutera höstens valförlust. I stället blir det ännu ett långdraget möte om Gudrun Schymans framtid.

I morgon kommer avgörandet. Gudrun Schyman stannar. Eller går efter tio år som vänsterpartiets ledare.

Om partiet väljer att överse med Schymans avdragsfusk är signalen solklar. En riksdagsledamot och partiledare kan gärna fuska med skatten. Att påstå att en gratisbiljett kostar 13 000 kronor och dra av den i deklarationen är helt godtagbart.

Det vore inte bra för vänsterpartiet. Deras officiella skattepolitik skulle i så fall inte stå i någon som helst samklang med den inofficiella. Nämligen att det är okej att fuska.

Lider av depression

Det andra alternativet, att Gudrun Schyman går, är inte heller särskilt aptitligt. Då kastas nämligen partiet in i en akut ledarkris.

Vice ordföranden Johan Lönnroth är inte i form av ta över, kanske inte ens för en kortare tid. Han lider av en depression.

De som hittills utpekas som kronprinsarna, ledamoten av EU-parlamentet Jonas Sjöstedt och riksdagsledamoten Lars Ohly, tackar bestämt nej.

I slutet av februari nästa år har vänsterpartiet ordinarie kongress. Men partiet kan inte vänta till dess med att utse en ny ledare. Det måste göras i vår, i god tid före folkomröstningen om EU.

Hon styrde mot mitten

Ett ledarbyte skulle sannolikt leda till att vänsterpartiet går åt vänster. Gudrun Schyman har målmedvetet styrt partiet mer mot mittfåran än tidigare regimer. Hon har lyckats.

Men på kongresserna visar det sig gång på gång att vänsterfalangen fortfarande är stark. I principfrågor är det snarare regel än undantag att den vinner.

Ett talande exempel handlar om Lars Bäckström, en av partiets verkliga makthavare som gruppledare i riksdagen. Men eftersom han tillhör partiets moderata flygel har han misslyckats med att bli invald i partistyrelsen.

Ny ledare - färre väljare

Vänsterpartiet samarbetar med socialdemokraterna. Det har gett partiet ett större inflytande än någonsin tidigare och är Gudrun Schymans förtjänst.

Det är inte säkert att samarbetet överlever en ny och mer vänsterbetonad ledning i vänsterpartiet. Det är svårt att se vilka frågor som v och socialdemokraterna i så fall skulle finna varandra i.

Vänsterpartiet tvingas alltså välja mellan pest och kolera. Antingen sitter Schyman kvar vilket leder till att partiet framstår som de accepterar vad som helst. I alla fall så länge det gäller dem själva.

Eller också

går de vänsterut under en ny, ännu okänd ledning. Det kommer leda till mindre makt och färre väljare.

Lena Mellin