De två kronprinsarna vägrar ta över tronen

NYHETER

Två kronprinsar som båda säger att de inte vill ta över.

Det kan sluta med att en kvinna axlar Gudrun Schymans mantel.

Hetaste namnet?

Camilla Sköld Jansson.

Lars Ohly har i åratal burit på stämpeln "Schymans kronprins".

Men varje gång frågan kommit på tal har Ohly hårdnackat slagit ifrån sig.

Så också nu.

Har privata skäl

- Jag har starka privata skäl och därför skulle partiet aldrig pressa mig till det. Det är inte aktuellt så långt jag kan blicka framåt.

Fast åtskilliga vänsterpartister hoppas att operation Ohly-övertalning ska lyckas - särskilt med tanke på skatteskandalen kring Gudrun Schyman.

- Min klare favorit är Lars Ohly. Han kanske är övertalningsbar om vi övertygar honom om vilket lyft han kan bli för partiet. Han är omtyckt av alla, säger Firat Nemrud, partiets distriktsordförande i Sörmland.

Jonas Sjöstedt, populär EU-parlamentariker, är snäppet efter Ohly i kronprinsstatus. Även han är beredd på operation övertalning.

"Jag vill inte"

- Jag har anat att det är så.

Och?

- Jag stålsätter mig för att stå emot. Jag vill inte.

Både Lars Ohly och Jonas Sjöstedt är frånskilda med knappt tonåriga barn.

På kvinnosidan nämns tre namn oftare än andra. Camilla Sköld Jansson och Ingrid Burman, båda riksdagsledamöter, samt Pernilla Zethraeus, partisekreterare.

- Camilla står med båda fötterna på marken. Och hon har inga lik i garderoben. Hon kan partiet mycket väl inifrån och har en bra framtoning, säger Gustaf Onilsgård, distriktsordförande i Jämtland.

"Orädd och ärlig"

Hans kollega i Örebro, Massimo Montanari, ser däremot Pernilla Zethraeus som Schymans självklara ersättare om Lars Ohly vägrar.

- Jag tycker hon är en bra förespråkare för partiet. Hon är orädd och ärlig och har visat att hon klarar partisekreterarjobbet på ett bra sätt.

Men Pernilla Zethraeus vill inte kommentera en eventuell efterträdare till Gudrun Schyman.

- Läget i dag är att vi har en partiordförande och jag vill inte ens öppna för en diskussion om hennes efterträdare, säger hon.

Leif-Åke Josefsson