Ödeshelg för Schyman

Partivänner kräver att hon tar time-out eller avgår

NYHETER

STOCKHOLM

På vänsterpartiets partistyrelsemöte på fredagen diskuterades tre alternativ om Gudrun Schymans framtid; politisk time-out, sitta kvar eller avgå.

Inför partiets samling i helgen ansåg flera företrädare att Schyman genast bör avgå som partiledare.

- Jag har talat med partistyrelsefolk, distriktet och medlemmar och jag har mycket svårt att se att hon ska kunna sitta kvar. Det här är ett politiskt trauma för partiet, säger partistyrelseledamoten Habib Effati, till TT.

Av alternativen vid fredagens möte ville Schyman själv varken avgå eller ta time-out. Hon vill inte leva i ovisshet, utan vill ha antingen eller, säger Effati.

- Det är väl i och för sig ett rakt och klokt besked.

TT: När tror du Gudrun Schyman har avgått?

- Vi har sagt att vi måste klara av det här under helgen, och ett beslut måste till senast söndag eftermiddag eller kväll, säger Effati.

Politisk belastning

Han uppger att han också talat med flera personer i sitt distrikt, Västernorrland, och där är medlemmarnas åsikter ganska klara: Efter skatteaffären har Schyman blivit en för stor politisk belastning för partiet.

- Särskilt som vänsterpartiet så tydligt pratar om offentlig finansiering med skatter. Då finns det ingen förlåtelse för det som kommit fram, då måste man avgå. De flesta känner så, säger Effati.

I helgen strömmar partiföreträdare från hela landet till riksdagshuset i Stockholm. Egentligen skulle de diskutera partiets valresultat, men den frågan har nu helt drunknat i Schymans skatteavdrag.

Mona Lisa Norrman, ledamot i landstingsstyrelsen i Jämtland, delar Effatis bedömning om Schymans framtid som ordförande.

- Vi vill höra henne, och hennes berättelse om vad som hänt. Men stämmer det som kommit fram måste hon kliva åt sidan, säger Norrman.

Även Per Ström, också från Jämtlandsdistriktet, ruskar på huvudet.

- Det är väl bara om allt det som tidningarna och skattemyndigheterna hittills plockat fram inte visar sig stämma som hon kan sitta kvar, säger Ström.

Taxi trots frikort

På lördagen avslöjades också att Gudrun Schyman vid ett stort antal tillfällen åkt taxi mellan Stockholm och Arlanda flygplats. Detta trots att riksdagen försett henne med ett årskort som ger henne fria resor på expresståget Arlanda Express.

Svenska Dagbladet har granskat vänsterpartiledarens taxiresor under perioden den 1 januari 2001 till den sista september 2002. Under denna tid gjorde Schyman 102 taxiresor till Arlanda för en sammanlagd kostnad av 54 512 kronor.

Hennes årskort på SAS, ett så kallat guldkort som gäller på alla linjer i Sverige samt på Arlanda Express, kostar samtidigt 158 686 kronor.

Enligt riksdagens reseregler får taxi nyttjas när allmänna kommunikationsmedel saknas eller om det finns särskilda skäl, exempelvis tidsvinsten, skriver tidningen. I reglerna står det också att en särskild hänsyn ska tas till miljön.

Väska åkte taxi i 33 mil

Ett av de avdrag som skattemyndigheten underkänt är en taxiresa den 13 september 2001 mellan Mora och Östersund, en resa på 33 mil som kostade 3 304 kronor. Avdraget nekades eftersom riksdagsförvaltningen och inte Gudrun Schyman själv hade betalat resan.

Expressen skriver att Gudrun Schyman dessutom inte själv åkte med i taxin - utan endast hennes väska. Vid ett besök på företaget Dalabuss hade Schyman glömt sin väska och en taxiförare fick i uppdrag att köra väskan till Schymans hotell i Östersund.

På taxikvittot som inlämnades till riksdagsförvaltningen har Schyman noterat "arbetsmaterial" och att den långa taxiresan var nödvändig på grund av översvämningar med inställda tåg och bussar. Det har riksdagsförvaltningen tolkat som att hon själv åkte med i taxin.

Taxiföraren, samt Moras kommunalråd Rainer Hielle (v) uppger dock för Expressen att endast väskan åkte med i taxin. Enligt taxiföraren rörde det sig om en mindre mjuk tygväska.

TT