Allt fler kräver Schymans avgång

Håller presskonferens klockan nio

NYHETER

STOCKHOLM.Allt fler inom vänsterpartiet ifrågasätter nu om Gudrun Schyman kan stanna som partiledare efter den omskrivna skatteaffären. På lördagen hölls allvarsamma partiöverläggningar i Stockholm. Men något besked om Schymans politiska framtid levererades inte.

Mycket sammanbiten och till synes tagen lämnade Gudrun Schyman riksdagshuset i Stockholm strax före klockan åtta på lördagskvällen; Med nedslagen blick och utan minsta reaktion på alla frågor slukades hon av mörkret i Gamla stans gränder, bara glimtvis markerad av pressfotografernas blixtar.

  Också lördag var tung för henne. 50-talet partiföreträdare från hela landet möttes i riksdagshuset för att med partiledning diskutera valresultat - och partiets framtid.

Fler för avgång

  Vid en presskonferens på eftermiddagen sade partisekreterare Pernilla Zethraeus att hon ännu inte hade klart besked om Schymans framtid som partiledare.

  - Vi räknar fortfarande med att från partiledningens sida kunna säga något tydligare i morgon (söndag), sade hon.

  Men även om hon gjorde sitt bästa för att hävda att Schyman mött starkt stöd och förtroende vid mötet, tvingades Zethraeus på direkt fråga medge att också hennes åsikt är att fler personer än på fredagen nu vill att Schyman lämnar sin post.

  - Ja, jag delar den bedömningen, sade Zethraeus.

  Hon klargjorde vidare att konferensen inte ska gå in på Schymans deklarationer som sådana, utan medlemmarnas starka oro och partiets besvärliga situation.

  Vid det för medierna stängda mötet var det också flera - även mycket ledande - partiföreträdare som för TT inofficiellt angav en tydligare ton.

  - Förtroendet sviktar, sade ett tungt namn.

"Rådrum"

  En annan representant talade om en tydlig trend där "person efter person" gick upp och ifrågasatte att Schyman kan sitta kvar.

  Enligt Zethraeus vädjade flera vid avgångskraven i stället "om betänketid och rådrum". Enligt uppgift övergick Schymans närmaste anhängare till att förespråka en time-out. Det gällde exempelvis Sven-Erik Sjöstrand, riksdagsledamot från Skåne.

  - Det gör att Gudrun får tid och möjlighet att titta på sin deklaration och kan skaffa sig en revisor, samtidigt som rutinerna i partiet förbättras. För att våra väljargrupper ska ha förtroende för oss måste vi markera att vi inte accepterar slarv.

  På lördagen avslöjades också att Schyman vid ett stort antal tillfällen åkt taxi mellan Stockholm och Arlanda flygplats. Detta trots att riksdagen försett henne med årskort som ger henne fria resor på expresståget Arlanda Express.

Väska åkte taxi

  Enligt reglerna får taxi nyttjas när allmänna kommunikationsmedel saknas eller om det finns särskilda skäl, skriver Svenska Dagbladet.

  Ett underkänt avdrag rör en taxiresa i september 2001 mellan Mora och Östersund, en resa på 33 mil som kostade 3 304 kronor. Avdrag nekades, riksdagsförvaltningen och inte Schyman själv hade betalat resan.

  Expressen skriver att Gudrun Schyman dessutom inte själv åkte med i taxin - utan endast en väska som Schyman glömt i Mora.

  Klockan 08.00 på söndagen hålls möte i partiets verkställande utskott (VU). Under eftermiddagen planeras den presskonferens som ska avslöja Schymans framtid.

Tomas Bengtsson/TT , Mats Eriksson/TT