Mamman tillbaka i Västerås

NYHETER

Tidigt i går morse återvände den 24-åriga Västeråskvinnan till Sverige.

Jouråklagare Thomas Häggström hävde samtidigt häktningsbeslutet för kvinnan som kidnappade sin femåriga dotter för drygt en vecka sedan.

- Det finns ingen risk att hon ska fly eller begå nya brott, säger han.

Den 24-åriga mamman eskorterades till Sverige av amerikanska myndigheter sedan hon avvisats från USA. Hon landade på Arlanda i går morse, men slussades ut bakvägen och fördes till Västerås.

Efter polisförhör beslutade jouråklagare Thomas Häggström att upphäva häktningsbeslutet.

- Jag bedömde att den tidigare påföljden med vård inom rättspsykiatrin är tillräcklig. Hon är frihetsberövad och det finns ingen risk att hon ska begå nya brott, säger han.

Nu sitter mamman på den slutna psykiatriavdelningen vid Västerås lasarett.

Kidnappade dottern

I onsdags förra veckan kidnappade hon sin dotter på dagiset i Västerås.

Två dagar tidigare hade hon fått veta att socialkontoret vill ta ifrån henne vårdnaden om flickan, som är tillfälligt placerad hos en fosterfamilj medan mamman är intagen för tvångsvård.

Polisen inledde en intensiv jakt på mamman som betecknades farlig för sitt barn eftersom hon redan var dömd för att ha dödat sin nyfödde pojke tre år tidigare. Hon häktades i sin frånvaro.

Slutade i New York

Jakten slutade först kvällen därpå - i New York.

Då hade mor och dotter lyckats ta sig från Västerås till Oslo, från Oslo till Paris och från Paris till New York. På flygplatsen JFK väntade amerikanska myndigheter på henne.

Eva Barkeman

ARTIKELN HANDLAR OM