Färgstark – och motsägelsefull

Foto: JOACHIM LUNDGREN
största framgången I riksdagsvalet 1998 fick vänsterpartiet 12 procent av rösterna. Samtidigt brottades Gudrun med sina alkoholproblem. Hon fick ett av sina återfall, men hyllades som en hjälte vid första maj-talet strax därefter.
NYHETER

Om Gudrun Schyman lämnar partiledarjobbet i dag går Sverige miste om sin färgstarkaste och mest motsägelsefulla politiker.

Hon har kallats såväl varm och begåvad som skamlös och kylig.

När hon valdes till partiordförande för tio år sedan lovade hon att stanna på posten i högst fem år.

Gudrun Schyman har visserligen blivit omskriven för sina röda läppar, sina långa, vackra ben och sina högklackade skor. Hon har varit frispråkig som ingen annan partiledare om sitt privatliv.

Men som partiledare har hon också gjort sig känd för att vara en slipad politiker som vet hur maktspelet går till även bakom kulisserna. Hårdför kallas hon av sina motståndare.

Partiledare i fem år

När hon valdes till partiledare i januari för tio år sedan, sa hon:

– Partiledare ska jag vara i fem år.

Hon var väldigt bestämd på den punkten. Och trots att hon alltid varit vidöppen om allt annat i sitt liv har hon egentligen aldrig förklarat varför hon fortsatte att vara partiledare.

Inte ens under de stunder då det blåst som mest har hon påmint sig om sitt gamla löfte om att bara stanna fem år.

Inom partiet har hon alltid haft kritiker och en av de främsta, men samtidigt en av de mer tysta, är Lars Werner, den man hon besegrade i partiledarvalet den 7 januari 1993.

Samtidigt har hon haft ett stort och starkt och ordentligt stöd hos vanliga människor och väljare. Och inte avsätter man en partiledare som drivit upp partiet till de höjder som Gudrun Schyman gjort. Det är därför hon kunde stanna fem år till utan att någon påmint henne om hennes löfte.

Gudrun Schyman har aldrig hymlat med att hon tyckt om offentligheten, tyckt om att få vara med, tyckt om att bestämma, sitta i riksdagen, vara partiledare, vara omskriven. Att ha makt att förändra.

Hon är född den 9 juni 1948, fyller 55 i år alltså. Av både män och kvinnor beskrivs hon som söt som barn, snygg som tonåring, vacker som kvinna.

Så skulle man aldrig kunna beskriva en manlig partiledare. Då skulle man i stället ta upp andra positiva egenskaper: Intelligent, skärpt, mycket duktig talare, god debattör, god kontaktskapare.

När Gudrun Schyman föddes bodde familjen i ett litet hus i Stockholmsförorten Näsby park, då nära nog landsbygd, i dag ett mycket fint område mellan Djursholm och Täby.

Söp bort sina jobb

Hon har själv beskrivit barndomen som... lycklig. Men med ett stort mörkt moln, nämligen pappa Stigs alkoholism.

Pappan var en galant handelsresande, en trevlig man, glad, han söp bort sina jobb men satt gärna också och metade med sin dotter. Det finns en fridfull bild på det.

Mamma Ingrid jobbade för att hålla ihop ekonomi och familj. När Gudrun Schyman talade ut om sin alkoholism 1996 sa hennes mamma: ”När det gick snett för henne med alkoholen var det hemskt för mig. Det är ju ärftligt och hennes pappa hade ju samma problem”.

Om sin kamp mot alkoholen har Gudrun Schyman berättat mycket utlämnande i självbiografin ”Människa, kvinna, mamma, älskarinna, partiledare” som kom ut 1998 då hon fyllde 50 år.

Gudrun Schyman var duktig i grundskolan men det fanns inga pengar i barndomshemmet som gav henne möjligheten att studera vidare.

Pappans supande tärde på familjens ekonomi. Det hände att mamman fick be socialen om hjälp för att få mat på bordet.

Gudrun Schyman var bara 15 år när hon började arbeta. Direkt efter grundskolan hamnade hon på postgirot där hon sorterade postanvisningar.

Röstade på folkpartiet

Efter ett år på postgirot bytte hon arbete och blev kontorist på en rörgrossistfirma. Hon flyttade ihop med en kille i ett gammalt hus.

Hon var inte politiskt aktiv eller politiskt medveten under dessa ungdomsår. När vänstervågorna rasade som värst då i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet röstade hon i stället på folkpartiet i sitt första riksdagsval. Hon har berättat att hon imponerades av folkpartiets ungdomsförbund som arrangerade hungerdemonstrationer för att få gehör för kravet om ökat bistånd.

På kvällarna läste hon in gymnasiebetyget så att hon skulle få behörighet till Socialhögskolan.

Förhållandet sprack och hon lämnade förorten och flyttade in till centrala Stockholm. De målmedvetna kvällsstudierna gav samtidigt resultat och Gudrun Schyman kom in på Socialhögskolan.

Hyllade Stalin

På fritiden engagerade hon sig i den radikala kulturföreningen FiB/Kulturfront och var med om att starta en lokalavdelning i City-Östermalm som hon också blev ordförande i. Det var i kretsarna kring FiB/Kulturfront hon träffade filmaren Lars Westman. De blev förälskade i varandra, flyttade snart ihop.

Lars Westman fick Gudrun Schyman att gå med i MLK, marxist-leninistiska kampförbundet, ett parti långt ut på vänsterkanten som också hyllade Stalin och kommunismen i Albanien.

När studierna på Socialhögskolan var avklarade 1972 utexaminerades Gudrun Schyman som socionom. Hon skulle sedan arbeta i tio år som socialsekreterare.

Bosatte sig i Skåne

Efter fem års arbete i Stockholm, 1977, flyttade paret Gudrun Schyman och Lars Westman till Gladsax i Skåne. Där fanns ingen MLK-grupp och de blev i stället medlemmar i vänsterpartiet kommunisterna (vpk) som senare skulle byta namn till vänsterpartiet.

När Gudrun Schyman födde sonen Dan på BB i Ystad, 1978, filmade Lars Westman födelsen och den filmen var länge en instruktionsfilm på barnavårdscentraler för blivande föräldrar. Den visades också i tv.

Dan själv har berättat att han och hans sambo såg filmen när de väntade dottern Sinja för fem år sedan.

I kommunfullmäktige

Gudrun Schyman har ytterligare ett barn, Anna, två år yngre än Dan.

I Simrishamn började Gudrun Schymans politiska karriär på allvar. Hon engagerade sig i kommunpolitiken och valdes in i kommunfullmäktige 1980.

Hon satt sedan i kommunfullmäktige fram till 1987 då hon flyttade tillbaka till Stockholm med sina barn. Förhållandet med Lars Westman var då slut och paret skildes.

Senare har Gudrun Schyman berättat att det var smärtsamt och tog lång tid att komma över skilsmässan.

Pratar om kärlek

I intervjuer har hon alltid varit mycket öppenhjärtigt om sitt kärleksliv, sitt singelliv och sina män. Den senaste, Jacques Öhlund, bor i Paris.

Under de första åren i Stockholm bodde Gudrun Schyman i ett kollektivhus på Värmdö tillsammans med sina barn.

I riksdagen sedan 1988

I Stockholm hamnade Gudrun Schyman snabbt i vpk:s inre kärna. Hon valdes in i partistyrelsen och det verkställande utskottet och var snart vice ordförande.

Sedan 1988 har hon suttit i riksdagen. Sedan den 7 januari 1993 som partiledare.

Under åren hon varit partiledare har det blåst runt Gudrun Schyman många gånger.

Ryktena om hennes drickande började att gå tidigt men det dröjde fram till september 1996 då hon första gången gjorde offentlig skandal. Det var på en biopremiär i Stockholm.

Dagen efter förekommer hon allt skvaller genom att framträda i SVT:s morgon-tv och berätta om sitt beroende.

Fick folkets sympati

Det var ett genidrag. Hon fick folkets sympati.

Redan i mars samma år hade hon varit på ett rejvparty på den illegala klubben Docklands i Nacka, där polisen stormade in. Något som också väckte kritik.

Samma år var hon för övrigt också med i ”Fångarna på fortet” vilket också det fick många politiker att rynka på näsan, men populariteten steg.

Flera återfall

Sedan hon gick ut och berättade om sin alkoholism har hon drabbats av flera återfall. I en radiointervju har hon erkänt att hon kört berusad. Två gånger har hon tagit en längre paus för att söka behandling. Senaste gången 1999 sedan hon fått ett återfall under en resa till Rhodos.

För några år sedan avslöjades att Gudrun Schyman hade använt riksdagens kreditkort för 250 000 kronor utan att redovisa kvitton. Det var till taxiresor, hotell, flygbiljetter.

En tid senare köpte hon tillbaka gården i Gladsax där hon och Lars Westman bodde för 825 000 kr och skrev sig där. Detta gör att hon som riksdagsman får traktamenten och boendeersättning för att åka till Stockholm där hon har en övernattningslägenhet i Gamla stan.

Erkänt sina misstag

Men allt hon gjort och kritiserats för har hon också öppet berättat om, erkänt och förklarat och hon har alltid fått sina väljares och partikamraters förståelse och kärlek.

Även denna gång har hon varit öppen om sina misstag. Men den här gången räckte inte detta för att hon ännu en gång skulle få folkets förlåtelse.

Gudrun i korthet

Thomas Gustafsson, Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM