”Nödvändigt”

NYHETER

Statsminister Göran Persson kände till Gudrun Schymans avgång redan i går kväll.

– Jag visste att det skulle hända. Jag pratade med henne hyfsat sent i går. Avgången var nödvändig, särskilt som nu också tidigare deklarationer ifrågasatts. Perspektivet att sitta kvar och ha ett konstant gatlopp framför sig är en omöjlighet, säger Göran Persson.

Foto: URBAN ANDERSSON
TRE LEDARE Göran Persson, Gudrun Schyman och Peter Eriksson under partiledardebatten i höstas.

Gudrun Schyman valde att informera statsministern i förväg.

Det har förstås sin grund i att vänsterpartiet, tillsammans med miljöpartiet, är samarbetspartner med s-regeringen.

Men Göran Persson tror inte att regeringssamarbetet kommer att påverkas av Schymans plötsliga avgång. Åtminstone inte på kort sikt.

– Troligen inte. Det är riksdagsgrupperna som har uppgörelserna mellan partierna. Gudrun har varit väldigt lite aktiv där. Det är andra som gjort det. Om partiet väljer en annan politisk kurs, då kan det påverka. Men det närmaste året ser jag inga problem.

Göran Persson har följt Gudrun Schymans tioåriga epok som vänsterpartiledare först i egenskap av minister, sedan som statsminister.

”Skarp profil”

Han tecknar följande porträtt av kvinnan som både var politisk motståndare och samarbetspartner:

– Hon har betytt mycket under de här åren. Hon har varit en av våra skarpaste profiler. Gudrun har på ett mycket kraftfullt och skickligt sätt fört in ett radikalfeministiskt perspektiv i svensk debatt. Det kan ingen ta ifrån henne.

– Hennes kanske största framgång är att hon lyckats hålla ihop ett parti som är så starkt fraktionerat. Vad som händer när hon nu går åt sidan, och partiet får motgångar opinionsmässigt, det återstår att se. Om efterträdaren också lyckas hålla ihop dessa fraktioner.

Göran Persson tror inte att Gudrun Schyman kan göra en snabb politisk come back för att göra en insats för Nej-sidan inför folkomröstningen om EMU, som nu tappar ett tungt affischnamn.

– Det tror jag inte på. EMU handlar ju mycket om gemensamma skattesystem.

Med miljöpartiet har Gudrun Schyman och vänsterpartiet haft ett ännu tätare samarbete, särskilt i samband med regeringsförhandlingarna i höstas.

”Svårt att förklara”

Peter Eriksson, språkrör för mp, följde i morse Schymans tv-framträdande.

– Jag trodde att det skulle bli det här beslutet. Det blev väldigt svårt för Gudrun att förklara. Det är också möjligt att det spelade in att Gudrun redan hade planerat att avgå. I det läget blev det svårare att kraftsamla för partiet och försöka vända en sån här sak.

Tror du att regeringssamarbetet påverkas?

– Det beror på hur vänstern utvecklas. I sakfrågorna tror jag inte att det blir några problem.

Leif-Åke Josefsson